Krönika

När aborter förbjuds hittas fler lämnade spädbarn

Lina Stenberg, författare och skribent.

På sistone märks en trend i flera av USA:s delstater. Sedan den federala aborträtten togs bort för ett drygt halvår sedan har antalet övergivna bebisar blivit fler. Nu lyfts förslag på så kallade babyboxar.
Lina Stenberg oroas över det inhemska abortmotståndet och dess förgreningar ända in i regeringskansliet.

Det lät som ett djur där inifrån skogen, mitt i natten i en park i Florida i förra helgen. Det kunde väl inte vara ett barn? Ljudet avtog och kvinnan som bodde i närheten släppte tanken. När sedan skriken tilltog, var det tydligt. 
Kvinnan följde ljudet och hittade snart det lilla byltet liggandes där undangömt i tiogradig kyla. Hon ringde polisen och flickan som bara var någon timme gammal, insvept i en tunn filt med navelsträngen ännu fast i moderkakan, gick turligt nog att rädda från en säker död. 

Händelsen må vara hjärtskärande. Men den är inte alls unik. Att spädbarn lämnas bort, ofta direkt efter födseln, har länge förekommit i enstaka fall i landet. Bebisar hittas i skogen, på avfallshögar eller i soptunnor. Men på sistone märks en trend i flera av USA:s delstater. Sedan den federala aborträtten togs bort för ett drygt halvår sedan har de övergivna bebisarna blivit fler.

Och oftast är det fattiga, desperata kvinnor som inte hittar någon annan väg ut som det handlar om. 

Att fler kvinnor tvingas lämna bort bebisar när aborträtten för de flesta amerikaner är obefintlig är inte konstigt. Det är en naturlig följd som kvinnorättsorganisationer har varnat för.

”Aborterna blir inte färre med ett förbud, detta vet vi. De blir bara mer osäkra och gör att fler kvinnor skadas eller avlider.”

Och detta rör oss här i Sverige mer än vi kanske vill inse. För sedan valet i höstas finns närbesläktade konservativa krafter i vår egen regering. Vi har en vice statsminister, Ebba Busch, vars parti har en historia av abortmotstånd och som så sent som 2019 förespråkade vårdvägran vid aborter. Och vi har en finansminister, Elisabeth Svantesson, som länge var talesperson för antiabortorganisationen ”Ja till livet”, där aborter likställs med mord. Allt kokar ner till exakt hur fixerade den allt större, reaktionära rörelsen är i att begränsa kvinnans rätt till sin egen kropp.

Aborterna blir inte färre med ett förbud, detta vet vi. De blir bara mer osäkra och gör att fler kvinnor skadas eller avlider. Och även fler spädbarn överges, vilket forskning visar. Som i delstaten New York, där en studie kunde visa på en halvering av bortlämnade barn bara inom ett år efter att aborträtten infördes 1970.

Men detta ignoreras av det konservativa USA. Istället påhejas en lösning med så kallade ”baby boxar” som installeras runtom i landet. Idén innebär att mammor anonymt kan lämna ett nyfött barn i en lucka. 

Så bakvänt och så tragiskt kan det bli när det är viktigare att kontrollera kvinnors kroppar än att se till de problem och de tragiska öden som deras politik resulterar i. 

USA känns långt borta när det kommer till de här frågorna. Som tur är, ska tilläggas. Men det är upp till oss att se till att aborträtten aldrig tummas på igen i Sverige. 

För vi ska aldrig mer hamna i att osäkra aborter riskerar kvinnors liv. Och vi ska absolut inte hamna i ett läge där vi hittar spädbarn på soptippar eller gömda i skogar. 

Lina Stenberg är författare och skribent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV