Nyheter

Räddningsarbetet fortsätter efter jordbävningen i Turkiet

Räddningsarbete efter jordbävningen i Turkiet nära gränsen till Syrien.

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet nära gränsen till Syrien. Skalvet som ägde rum kl. 04:17 i går natt har orsakat flera tusen dödsfall och tiotusentals människor har förlorat sina hem. Räddningsarbetet i Syrien försvåras av den allmänt svåra situationen i landet och kylan.

Tiden håller på att rinna ut för att kunna rädda fler liv efter jordbävningen i Turkiet i går natt. Räddningsarbetet pågår fortfarande men försvåras av att många vägar är svårframkomliga och det råder brist på bränsle.

På måndagsmorgonen rapporteras dödssiffran i Turkiet vara närmare 3000 och 1500 i Syrien, men de kommer troligtvis stiga. Dessutom tros runt tre gånger fler ha skadats. Än fler har fått sina hus förstörda.

Epicentrum var enligt nyhetsbyrån AFP runt 20 kilometer norr om tvåmiljonersstaden Gaziantep i den sydöstra delen av Turkiet.

Det är vinter och mycket kallt i området.

Enligt FN:s humanitära organ Ocha bor i regionen för tillfället 4,1 miljoner människor som är på flykt från främst kriget i Syrien, människor som även sedan tidigare behövde humanitär hjälp.

Skalvet är det kraftigaste som drabbat Turkiet sedan 1939.

Från Syrien rapporterar hjälporganisationer att hjälparbetet är besvärligt.

– Människor är rädda och chockade. Det råder kaos, förvirring och oro. Folk kan inte återvända till sina hus eftersom det är osäkert och samtidigt är det kallt väder. Vi arbetar för fullt med hjälpinsatsen, säger Gabriel Karlsson, på Röda Korset i Syrien i ett uttalande.

I det område som nu drabbas lever det miljontals människor som är på flykt undan kriget i Syrien.

– Jag saknar ord för vad den här befolkningen får stå ut med, säger Gabriel Karlsson och påpekar att det är en utmanade situation i det krigsdrabbade Syrien:

– Infrastrukturen i Syrien är redan försämrad och det rådet brist på bränsle. Vi jobbar på att nå fram så snabbt som möjligt till de som behöver det.

Kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna stöttar sina partnerorganisationer med verksamhet i Syrien. ”Denna katastrof har drastiskt förvärrat den humanitära krisen och vi vet av erfarenhet att kvinnor och flickor kommer att drabbas oproportionerligt mycket.”, skriver organisationen på sin hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV