Nyheter

Kritik mot sponsring från Saudiarabien i fotbolls-VM

Fotbolls-VM för damer som spelas i Australien och Nya Zeeland i juli i år kommer bland annat att sponsras av Saudiarabiens turistmyndighet.

I sommar spelas fotbolls-VM för damer i Australien och Nya Zeeland. En av huvudsponsorerna av VM-turneringen är Saudiarabiens turistmyndighet. Nu anklagas landet, som kritiseras hårt av människorättsorganisationer, för ”sportswashing”.

– Vi är mycket besvikna på att Football Australia inte konsulterades kring den här frågan innan beslutet togs, säger en taleskvinna för landets fotbollsförbund, Football Australia i ett uttalande, rapporterar The Guardian. Fotbollsförbundet uppger att det tillsammans med Nya Zeelands fotbollsförbund har skrivit till det internationella fotbollsförbundet Fifa för ett klargörande.

Saudiarabien har genomfört vissa reformer vad gäller kvinnors rättigheter på senare år men deras rättigheter är fortfarande kraftigt beskurna, och kvinnor måste ännu ha manliga förmyndare som kan utöva stor makt mot dem. Flera kvinnor som kämpade mot förmyndarskapssystemet och för rätten att köra bil hölls länge fängslade i landet.

”Cynsisk sportswashing-agenda”

Människorättsaktivisten Loujain AlHathloul som frigavs för ett par år sedan är fortfarande belagd med utreseförbud och får inte uttala sig i politiska frågor. Landets de facto-ledare Mohammed bin Salman siktar också på att stå värd för herr-VM 2030, eventuellt tillsammans med Egypten och Grekland. Trots att han är när förknippad med mordet på den saudiska journalisen Jamal Khashoggi hösten 2018 – genom att antingen ha beställt eller känt till planerna på att han antingen skulle gripas eller dödas.

Och i en rapport 2021 uppskattade den brittiska människorättsorganisationen Grant Liberty att Saudiarabien då hade satsat åtminstone 1,5 miljarder dollar på sportsliga evenemang inom bland annat boxning, golf, motorsport och fotboll.

– Saudiarabiens djupa fickor betyder att sponsorsamarbeten som detta sannolikt kommer att bli vanligare, men utan människorättsreformer som matchar sport- och  underhållningspaketen kommer Saudiarabien med rätta att anklagas för att utöva en cynisk sportswashing-agenda, säger en chef för Amnesty Internationals brittiska avdelning, Felix Jakens, till Sports Pro.

Relaterade artiklar:

2022-12-27 | Förövare kommer undan inom damfotbollen i USA