Nyheter

Ny samtalsmottagning på nätet för unga transpersoner

En nya digital samtalsmottagning för unga transpersoner öppnades på tisdagen.

På tisdagen öppnade en digital nationell samtalsmottagning för unga transpersoner. Det är den första i Sverige, och det är Transammans som står bakom.

Transammans mottagning vänder sig i första hand till unga personer som är transpersoner eller som funderar över sin könsidentitet.

På den nya digitala mottagningen kan unga träffa en kurator i videosamtal eller chatta för råd och stöd. Tjänsten är gratis och det är möjligt att vara anonym.

– Transpersoner lider mer ofta av psykisk ohälsa och självskadebeteende än den övriga befolkningen och vårdköerna är några av de längsta i landet. Därför är det här en jätteviktig satsning och vi bedömer att trycket på mottagningen kommer bli högt”, säger Tom Summanen, verksamhetschef Transammans i ett pressutlåtande.

I Sverige finns det, enligt Transammans, ungefär 50 000 personer som identifierar sig som trans. De unga transpersonerna löper högre risk att drabbas av till exempel depression. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten har 57 procent av transpersoner mellan 15 och 19 år haft självmordstankar de senaste 12 månaderna.

Transvården brister och tillgången till adekvat vård varierar stort över landet, vilket Fempers nyheter tidigare har rapporterat om.

– Det finns en generell kunskapsbrist inom vården kring transfrågor och mer än var fjärde transperson upplever att de har blivit dåligt bemötta inom sjukvården, säger Tom Summanen.

Relaterade artiklar: 

2021-05-21 | Obehandlad könsdysfori är inte ofarligt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV