Nyheter

29000 namn mot utvisning av tolvåriga Duaa från Gällivare

29000 underskrifter har överlämnats till Migrationsöverdomstolen till stöd för Duaa, som ska utvisas till Pakistan där hon riskerar tvångsgifte, trots att hon har bott hela sitt liv i Gällivare.

På fredagen överlämnades 29000 namnunderskrifter till stöd för att 12-åriga Duaa från Gällivare ska få stanna i Sverige till Migrationsöverdomstolen. 

”Låt Duaa stanna”, ropade de som hade samlats i en stödmanifestation utanför Migrationsöverdomstolen i Stockholm på fredagen i samband med att underskrifterna överlämnades.

Även Duaas vänner i Gällivare hade skrivit ett brev som också lämnades till Migrationsöverdomstolen tillsammans med namnunderskrifterna.

Det är många röster som kräver att Duaa får stanna i Sverige. Migrationsverket vill dock verkställa utvisningen av Duaa på måndag 13 februari. Enligt Migrationsverkets beslut ska hon ska skickas tillbaka till Pakistan, där hon riskerar barnäktenskap. 

– Det är helt otroligt att Migrationsverket vill kasta ut ett barn från det enda trygga hem som hon någonsin har haft. Hon har levt hela sitt liv i Gällivare och har alla sina vänner där, säger Maria kampanjare från Skiftet i ett pressmeddelande.

Roger Wanhainen från Gällivare som har tagit initiativ till namninsamlingen säger i samma uttalande: 

– Migrationsverket har prövat Duaas mammas rätt att stanna i Sverige, men Duaas rätt att få sin sak prövad förbigåtts å det grövsta. Alla har rätt att få sitt fall prövat, även Duaa. Därför kräver vi att Migrationsverket tar hänsyn till Barnkonventionen och prövar Duaas rätt nu.

Bakgrund till Duaas fall 

Enligt Wanhainen flydde Duaas mamma Tahira till Sverige för att rädda Duaas liv. När Tahira var barn blev hon bortgift. För att kringgå lagen fick då 14-åriga Tahira sina id-handlingar förfalskade av mannen som ville gifta sig med henne. När hon senare blev gravid med Duaa, flydde hon från Pakistan för att rädda livet på sin ofödda dotter efter att hennes make tidigare tvingat henne göra abort när hon väntade en flicka. Nu ska båda utvisas – och tolvåriga Duaa tvingas lämna sitt hem för en plats där hon inte tala språket och riskerar barnäktenskap.

Engagemanget för Duaa i hemstaden Gällivare är mycket stort, och har spridit sig över hela landet. Sångerskan Maxida Märak, författaren Jonas Gardell, och musikern Timbuktu  är några kändisar som har slutit upp bakom Duaa och engagerar sig mot den planerade utvisningen på måndag. 

 – Utvisningsbeskedet har gjort att Duaa mår mycket dåligt. Det är en skam för Sverige att behandla barn på detta sätt och strider dessutom mot Barnkonventionen. Vi kräver att Migrationsverket äntligen lyssnar på Duaa. Därför tog Skiftet vår protest direkt dit beslutet fattas, säger Maria från Skiftet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV