Recension

Banbrytande brudar i Borås

Viktoria Folkesson som Christine de Pizan.

Kvinnorna och deras liv har aldrig tillhört historien. Inte ens när de skrivit, forskat och skapat. De har möjligen varit med som någons fru. Men nu skrivs historien om. I Borås.

Viktoria Folkessons upprop till att skriva om historien, nu med brudarna i, hade urpremiär 2022 på Borås stadsteaters lilla scen. Ensam på scen med blygsam rekvisita låter Folkesson några av alla de förbisedda kvinnorna ta sin rättmätiga plats i historien. Den västerländska, vita och mestadels europeiska historien påpekar hon. Men så har hon också bara en timme på sig. 

Med enkla medel, ett lakan har exempelvis stor betydelse, illustrerar Folkesson antiken, medeltiden och kvinnorna som både filosoferade och forskade. Aspasia som lärde Sokrates retorik och Hypathia som utvecklade en apparat för destillering av vatten. Låter det festligt?  Det är det.

Viktoria Folkesson lyckas att hålla en rapp, humoristisk och pedagogisk historielektion samtidigt som hon torrt upplyser om kvinnornas brist på rättigheter. Inlåsta och bevakade, utan rösträtt, utan rätt att arbeta och därmed utan egna pengar. Om man inte hade tur och blev änka förstås.

Folkesson har själv skrivit denna performance lecture och gör dessutom samtliga roller. Det är ett högt tempo rakt igenom där lakanet, en och annan hatt, musiken och hennes förmåga att använda sig av ett gäng olika dialekter gör kvinnorna och historien levande för oss.

Egentligen, med tanke på föreställningens budskap, borde jag inte nämna den på scenen ständigt återkommande manlige historieprofessorn Leif, men han är ju så ljuvligt gestaltad av Folkesson så det går inte att låta bli. Alla som någon gång frågat en lärare, professor, historieboksförfattare eller ett läromedelsförlag: var är kvinnorna? Ni kommer känna igen Leif.

Alldeles för fort är timmen slut och nu har ju kvinnorna fått rösträtt så nu är de glada, säger Leif. Glad är jag förvisso, både över min rösträtt men just nu mest för att jag fått skratta. Folkessons festliga feministiska folkbildning får gärna fortsätta. Med tanke på att så sent som 2018 rapporterades det, igen, för vilken gång i ordningen minns jag inte, om bristen på kvinnor i gymnasieskolans läroböcker, så vi är många som vill och behöver se fler historiska brudar både på scen och i historieböckerna.

FAKTA/ Var är brudarna?
Föreställningen av och med Viktoria Folkesson spelas på Borås stadsteater denna gång till och med den 17 februari 2023.

RELATERADE TEXTER:
2023-02-14 ⎮ Evenemang: Var är brudarna?