Evenemang

Småbrukar- och folklig feministisk kamp i krisens PERU

TORSDAG 23 FEBRUARI, STOCKHOLM

Vad menas med ”småbrukar- och folklig feminism”? Kom och lär känna Lourdes Huanca och ta del av en feministisk analys av den aktuella situationen i Peru och vad som ”Småbrukar- och folklig feminism” står för.

Lourdes är orförande för FENMUCARINAP, en nationell feministisk federation av småbrukar-, urfolks-, landsbygds-, konsthantverkar och lantarbetarkvinnor i Peru och medlemsorganisation till La Via Campesina , världens största folkrörelse.

Hennes organisation, tillsammans med tusentals andra urfolk, småbrukare, studenter och feminister från stad och landsbygd har under två månader stått bakom massiva mobiliseringar i protest mot den parlamentariska statskuppen. Dessa folkliga krav på respekt för demokratin, nyval och både kongressens och den tillsatta presidentens avgång har besvarats av landets första kvinna som president eller landets första kvinnliga diktator med polisövervåld som skördat över 60 människoliv och skadat svårt hundratals manifestanter.

Under mobiliseringsvågen har kvinnor och feminister spelat en viktig roll i organisering av soppkök, första hjälparbete och desarmering av polisens rökbomber samt inte minst videokommunikativa roller.

Förutom det aktuella situationen kommer vi att samtala kring den kritik mot feminismen som mynnade ut i framväxten av urfolksfeminism, småbrukar- och folklig feminism, dekolonial feminism, etc. Dvs. varför det är problematiskt att feminism utgår bara från medelklassens och storstadsbaserad situation samt inte minst enbart en eurocentrisk perspektiv. Kritik som mynnat ut i separatistiska feministiska småbrukar- och urfolks organisationer inom La Via Campesina vars agenda är att försvara kvinnors rättigheter, bland de rätten att bestämma över sina kroppar, men även rätten till mark, till rent vatten, , till fröer, till matsuveränitet och kulturella uttryck. Feministiskt rörelse som fördömer patriarkalt våld både när denna sker inom hemmet eller när den utövas av staten som fallet är nu i Peru.

Småbrukar- och folklig feministisk kamp i krisens PERU
TORSDAG 23 FEBRUARI
KL. 18:00–21:00
Solidaritetshuset i Stockholm
Evenemang av Colectiva Feminista en Suecia – Maíz

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV