Nyheter

Kvinnliga afrikanska ledare tar tag i akuta problem

FOTO: Ryan Brown/UN.

Närmare 400 kvinnliga ledare från 15 olika afrikanska länder anslöt sig till den FN-stödda ledarskapskonferensen i Sydsudans huvudstad Juba.

Sydsudan har under veckan varit värd för en tredagars internationell konferens om kvinnors transformerande ledarskap.

Målet med konferensen är att göra framsteg, ta itu med akuta problem och hitta hållbara lösningar på frågor som påverkar kvinnor och flickor i Sydsudan och i hela Afrika.

Men också att skapa utrymme för kvinnliga ledare att reflektera över sin roll, dela sina perspektiv och rekommendationer om kvinnors roll i fredsbyggande.

Mer än 400 kvinnliga ledare, entreprenörer, FN- och regeringstjänstemän i regionen Östafrika deltog i konferensen och ett stort fokus var på kvinnor och flickors situation i Sydsudan.

I 2018 års fredsavtal i Sydsudan, som avslutade ett fem år långt inbördeskrig som dödade och fördrev hundratusentals människor, sattes målet att 35 procent av representationen i politiska och säkerhetspolitiska institutioner skulle vara kvinnor.

På plats var också Sydsudans president Salva Kiir Mayardit som sa att ”Sydsudan har inte råd med könsbaserat våld, eftersom det hindrar fred och utveckling”.

Under mötet var talarna överens om att utmaningarna kvarstår inom områdena ledarskap och styrning, klimatförändringar, ekonomiska utmaningar, tillgång till utbildning och könsbaserat våld.

– Kvinnors deltagande i afrikanska parlament har fördubblats under de senaste decennierna, men mer måste göras, säger FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed i ett videouttalande från konferensen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV