Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ny forskning om näthatarna

De som uppskattar att se andra lida tros vara mer benägna att hata på nätet.

Anonymiteten och distansen som internet erbjuder har givit upphov till en ny sorts hatretorik, en som är mer ond, mer personlig och ofta svårare att bekämpa än tidigare. Men vilka är det som hatar på nätet?

Internet och sociala medier har blivit ett kraftfullt verktyg för aktivism, men det har också sin mörka sida. Ett av de största problemen som feminister möter på nätet är näthat och trakasserier.

Trollning, eller att göra avsiktligt toxiska eller irrelevanta kommentarer online, har varit föremål för mycket forskning de senaste åren.

Trakasserierna kan ta många former, från dödshot på nätet till kvinnofientligt- och rasistiskt förtal, attacker som har en kylande effekt på yttrandefriheten och politisk aktivism.

Vilka är trollen?

Till stor del fokuserar forskning om nättroll på att förstå motivationerna och de psykologiska egenskaperna hos individer som ägnar sig åt detta.

Ny forskning från Brigham Young University, som nyligen publicerats i tidskriften Social media and society, belyser vissa personlighetsdrag som kan vara associerade med näthat.

Genom en onlineundersökning som genomfördes av över 400 Reddit-användare fann studien att individer med mörka personlighetsdrag så som narcissism, machiavellianism och psykopati i kombination med skadeglädje var mer benägna att visa extrema troll-beteenden.

– Människor som uppvisar de egenskaper som kallas den mörka triaden är mer benägna att trolla om de får glädje av att passivt observera andra lida, de ägnar sig åt näthat på andras bekostnad, säger Doktor Pamela Brubaker, professor och medförfattare till studien, till vetenskap och nyhetssajten Neuroscience news.

Det finns ingen enskild faktor som får någon att engagera sig i detta beteende och det är viktigt att notera att inte alla nättroll är motiverade av negativa eller skadliga avsikter, eller har psykologiska problem. Vissa former av detta beteende kan ses som lekfulla, humoristiska och ett sätt att fördriva tiden.

Relaterat: 22-11-08 ⎮ Mina Dennerts strategier mot hat och rasism

Anonymitet, gruppdynamik och sämre humör påverkar

Enligt research från Stanford University and Cornell University (2017) kan vem som helst bli ett troll under de rätta omständigheterna.

Forskarna valde att fokusera på hur humör och sammanhang påverkar vad människor skriver på ett diskussionsforum. De satte upp ett tvådelat experiment med 667 deltagare. I den första delen av experimentet fick deltagarna ett test, som antingen var väldigt lätt eller väldigt svårt.

Alla deltagare instruerades sedan att läsa en artikel och engagera sig i dess kommentarsfält. I kommentarsfältet blandades neutrala- och trollinlägg.

Av de deltagarna som tog det lätta testet och inte såg några trollinlägg, valde 35 procent att skriva trollkommentarer. Den andelen ökade till cirka 50 procent om de antingen gjorde det svåra testet eller såg trollinlägg under artikeln. Det nådde oroande 68 procent för de olyckliga personer som gjorde det tuffa testet och såg trollinlägg. Med andra ord, allt som krävs är en dålig dag och en personlig attack för att få någon att rasa på nätet.

Annan forskning har lyft att möjligheten till anonymitet och upplevd hämningslöshet i onlinemiljöer kan uppmuntra individer att engagera sig i trollning – eller näthat – eftersom de känner sig mindre ansvariga för sina handlingar och mer fria att uttrycka negativa eller skadliga åsikter.

RELATERADE TEXTER:
2022-11-08 ⎮ Mina Dennerts strategier mot hat och rasism
2022-10-23 ⎮ Hur säker är du och ditt barn på nätet?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV