Evenemang

Premiär för Tal till nationen – bioföreställningen

19 FEBRUARI-20 MAJ, flera orter

Tal till nationen är Konstgruppen Fuls tredje valföreställning och är ett samarbete med musikern Sara Parkman som i det här verket också är körledare. Föreställningen spelades på Ställbergs gruva hösten 2022 inför valet och livesändes till 30 platser runt om i Sverige och Sápmi.

Nu har de premiär på bioföreställningen Tal till nationen som är en biovisning med allsång och tårta – en blandning av film och scenkonst. På Klarabiografen får den sin Stockholmspremiär söndagen 19:e. Bioföreställningen går att boka till alla platser knutna till Folkets hus och parker men den spelas också på konsthallar och teatrar.
I vår kan den bland annat upplevas på bland annat Röda Sten i Göteborg, Skissernas museum i Lund och på Folkets hus i olika städer. Verket är en antinationalistisk hyllning till yttrandefriheten och vill skapa gemenskap i en tid då hat och polarisering är det som erbjuds.

Läs mer om om Tal till nationen.

Om Tal till nationen: I en tid då rättigheter politiseras, hatet ökar och polariseringen växer vill vi visa på att vi kan välja varandra. Vi kan trots politikers arbete med att ställa grupper mot varandra, istället välja att se och välkomna våra grannar. Värna friheten att tänka olika och samtidigt respektera alla människors lika värde. Därför är årets scenkonsthändelse en hyllning till yttrandefriheten. Tal till nationen är en antinationalistisk föreställning om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Efter två uppmärksammade valföreställningar som turnerat i flera världsdelar (Europa Europa tillsammans med popduon The Knife och Mödrars Manifest tillsammans med mexikanska bandet Quiquiriquí Coyotas) samarbetar konstgruppen Ful i år med den prisbelönade musikern Sara Parkman. Tal till nationen består av ett tal skrivet av Nasim Aghili, som framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak. De backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk – en 20-hennakör som leds av Sara Parkman. Körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden som hade urpremiär på Riksteatern 2018. I Tal till nationen får de existerande sångerna också sällskap av nyskrivna och osläppta låtar. Så en kombo av exklusivt och sedan tidigare omtyckt material. Förbered dig på allsång!

 Tal till nationen – föreställningen
 Tal till nationen – föreställningen. FOTO: Märtha Tisner

Läs mer om Konstgruppen Ful.
STOCKHOLMSPREMIÄR Tal till nationen och Cinema Queer take over – Sunday fun day edition
17:00 Tal till nationen, Klara biografen
19:00 Cinema Queer take over – Sunday fun day edition, The Auld Dub, Holländargatan 1
Efter visningen blir det samtal med Nasim Aghili och Malin Holgersson från Ful.
Biljetter.Evenemang av Konstgruppen Ful och Sara Parkman.