Nyheter

Ulrika Knutson får Karin Boye-pris

Journalist, författare och kritiker Ulrika Knutson får Karin Boyes litterära pris 2023.

Journalisten och författaren Ulrika Knutson får Karin Boyes litterära pris.
– Det är totalt överraskande och jätteroligt att få priset! Jag känner mig både rörd och hedrad, sade Ulrika Knutson när hon fått veta att hon tilldelats priset.

Ulrika Knutson har ”med pregnans, bildning och humor skildrat ett tidevarv med kloka och normbrytande kvinnor, vars mål var en framtid byggd på humanism och respekt för varje individ”, skriver juryn för Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye i sin motivering.

– Först tänkte jag att det måste vara något fel när jag fick beskedet att jag fått priset – jag är ju inte poet! Men när jag förstod hur de hade resonerat i sin motivering blev jag verkligen rörd. Det känns som om de verkligen har sett vad jag har försökt göra, säger Ulrika Knutson i ett uttalande.

I hennes senaste bok, biografin ”Den besvärliga Elin Wägner” (2020), är Karin Boye närvarande på olika sätt. Karin Boye och Elin Wägner kände varandra och verkade i samma kretsar under förra seklet.

– Karin Boye skrev en intressant essä om Elin Wägner. Den hjälpte mig mycket i förståelsen av Elin Wägner och hennes tid när jag skrev biografin, säger Ulrika Knutson.

Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Priset är ett samarbete mellan Huddinge kommun och Karin Boyes litterära sällskap.

Priset delas ut av Huddinge kommun och prissumman är 25 000 kronor.

”I likhet med Karin Boye har Ulrika Knutson förmågan att på många olika sätt, och med kraftfull röst, fånga och engagera en publik,” hälsar Karin Boyesällskapet i en kommentar.

FAKTA/Karin Boye och Huddinge

Karin Boye (1900-1941) var en svensk poet och författare. Hennes familj hade ett hus i Huddinge där hon skrev flera av sina kända verk. En staty av Karin Boye står i Huddinge centrum och 2021 invigdes Karin Boyes plats med konstnären Klara Kristalovas skulptur ”En vandring” i hörnet Sjödalsvägen–Förrådsvägen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV