Nyheter

Anställda inom vård- och omsorg på fattigdomsgränsen

Anställda inom vård- och omsorg lever på fattigdomsgränsen, larmar Kommunal i ny rapport.

Att arbeta heltid och ändå inte klara sig på lönen. Det är en vanlig situation för anställda inom vård- och omsorgen. Nu larmar fackförbundet Kommunal om att många anställda lever på fattigdomsgränsen, och fler riskerar hamna i fattigdom.

Var sjunde anställd inom vård och omsorg tjänar under 22 000 kronor i månaden, enligt Kommunal. 30 procent av dem som arbetar heltid i Kommunals avtalsområde tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden i grundlön.

Med stigande levnadskostnader på grund av inflationen, ”energikrisen” och oron i omvärlden blir det väldigt svårt för de med små inkomster att klara sig.

Värst drabbas de som lägger störst del av sin inkomst på boende och mat. Det är de som har minst marginaler och vars inkomst knappt räcker till längre.

I den nya rapporten konstateras Kommunal att många av deras medlemmar som arbetar med vård- och omsorg bara har hundralappar kvar när hyra, räkningar och mat är betalt.

– Vi ska inte ha fattiga anställda i Sverige. Människor ska kunna leva på sin lön, sade Kommunals ordförande Malin Ragnegård i samband med att rapporten presenterades.

Nyligen rapporterade Fempers nyheter om stora löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade yrken

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV