Evenemang

Du är min nu – en pjäs om våld i nära relationer

Caroline Söderström, Johan Gry.

FREDAG 17 MARS–26 APRIL, GÖTEBORG

I sin egen pjäs Du är min nu – våld i nära relationer synliggör den franske regissören Gérard Watkins mekanismer i mäns våld mot kvinnor. Hur det börjar, hur det förändras men visar också på en väg ut. En del av föreställningarna kommer att följas av publiksamtal. Dessutom anordnas en temadag med inbjudna föreläsare. Premiär 17 mars på Studion, Göteborgs Stadsteater.

I det psykologiska dramat kommer vi två par inpå livet. Vi följer dem från deras första möte och den spirande förälskelsen tills det där andra tar över: den frånvarande blicken, kontrollbehovet, hoten. Gradvis övergår kärleken till svek och raseri, förnekelse, grymhet och förtvivlan.

Förfärad över hur framför allt media ställde sig på förövarens sida i den så kallade Strauss-Kahn-skandalen 2011 då Strauss-Kahn anklagades för att ha försökt våldta en hotellstäderska I New York, började Gérard Watkins fundera på en uppsättning på temat mäns våld mot kvinnor.

Efter workshops och samtal med åklagare, psykologer, forskare, socialarbetare med flera, skapade Watkins en skakande pjäs tillsammans med sina franska skådespelare. Pjäsen fick titeln Scenes de violence conjugale och får nu sin Sverigepremiär med namnet Du är min nu. Pjäsen har spelats med stor framgång i såväl Frankrike som Polen och Italien.

Gérard Watkins är regissör och skådespelare. Som det senare har han medverkat i en lång rad teateruppsättningar och filmer och är kanske mest känd utanför Frankrike för sin roll i filmen Taken från 2008. Sedan 1994 är han konstnärlig ledare för och regissör i teaterkompaniet Perdita Ensemble.
Läs mer om föreställningen här.

I samband med att föreställningen spelas arrangeras även en temaeftermiddag med föredrag och panelsamtal om mäns våld och våld i nära relationer.
Dag och tid: lördag 25 mars
kl 13.00-16.15.
Plats: Foajébaren, Stadsteatern Göteborg

Medverkande under temaeftermiddagen lördag 25 mars:

Mats Holmberg – läkare, endokrinolog och androlog på specialenheten ANOVA vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Viveka Enander – lektor vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och forskare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV).
Asgeir Persson – utbildare och föreläsare Föreningen Män Göteborg.
För mer information om programmet, se även här.

Du är min nu
– Våld i nära relationer
Sverigepremiär 17 mars på Studion

Av och regi: Gérard Watkins
Översättning: Lisa Lindberg
Med: Hannah Alem Davidson, Karin de Frumerie, Johan Gry, Johan Hafezi, Caroline Söderström
Scenografi: Henrik Ekberg
Kostymdesign: Gérard Watkins
Kostymassistent: Hannah Christensson
Maskdesign: Yevheniia Pakhomova
Ljusdesign: Anne Vaglio
Ljuddesign: Kristoffer Svedberg
Dramaturg: Sisela Lindblom
Förlag: Perdita Ensemble

På plats finns Lisa Lindén, dramaturg och genusvetare, för att fånga upp dina tankar och åsikter följande kvällar:
Torsdag 16 mars, ca 21-21.30
Torsdag 23 mars, ca 21-21.30
Fredag 24 mars, ca 21-21.30
Torsdag 30 mars, ca 21-21.30
Fredag 31 mars, ca 21-21.30
Onsdag 5 april, ca 21-21.30
Lördag 15 april, ca 20-20.30
Torsdag 20 april, ca 21-21.30
Fredag 21 april, ca 21-21.30
Onsdag 26 april, ca 21-21.30

Eftermiddagen avslutas med ett panelsamtal lett av dramaturgen och genusvetaren Lisa Lindén. Utöver föreläsarna medverkar Katarina Björkgren, enhetschef för Jämställdhetsmyndigheten, Våldsprevention – Mäns våld mot kvinnor.