Nyheter

Nigeriansk man lurades till London för organdonation

Sonia Ekweremadu, som tillsammans med sina föräldrar, varav fadern är den nigerianska senatorn Ike Ekweremadu, anklagas för att ha lurat en man till London för att där ge sin njure i donation.

En man från Nigeria uppger för rätten i Storbritannien att han har uppmanats att ljuga under ett möte gällande en organtransplantation. Enligt mannen ska han ha instruerats att säga att han var kusin med dottern till en nigeriansk politiker. Själv visste han inte vad det rörde sig om förrän han satt på mötet.

Ett offer för organhandel har vittnat i domstolen Old Bailey i Storbritannien. Enligt vittnesmålet uppmanades mannen, som inte kan uppge sitt namn, att ljuga för en läkare under ett möte rörande en njurdonation i London. Han visste inte att det rörde sig om ett möte angående organdonation. Men hade uppmanats att uppge att han var kusin med dottern till en nigeriansk politiker, rapporterar brittiska Guardian.

– Jag blev chockad för det vara första gången jag hörde talas om det, sade han under rättegången.

Under mötet gick läkaren igenom konsekvenserna av att operera bort en njure. Läkaren lär också ha frågat mannen om han var rädd för de personer som hade tagit med honom dit. Samt om han skulle få pengar i utbyte mot att donera en njure.

Mannen säger att det var först under mötet han hörde namnet Sonia Ekweremadu, som är dotter till den nigerianska senatorn, Ike Ekweremadu. Läkaren vägrade gå vidare med donationen.

Nu åtalas far och dotter samt modern och ytterligare en person för att ha planerat att lura mannen att resa till London för att donera sin njure. De nekar till anklagelserna.

Mannnen sålde mobilaccessoarer på en marknad i Lagos när en man som heter Obeta, en av de anklagade, en dag kom fram till honom och erbjöd honom pengar för att resa till Nigerias huvudstad Abuja för några blodprov. Han pratade också om en möjlig resa till London.

Mannen, den äldsta i en syskonskara på nio, trodde resan till Abuja krävdes för att kunna få ett visa och pass för att sedan kunna resa till London. Han misstänkte därför inget. Han uppgav inför rätten att han trodde att ”Gud sänt mannen”, rapporterar Guardian.

Den icke-statliga organisationen Global Financial Integrity (GFI) uppskattar att det sker 12 000 illegala organtransplantationer om året. De flesta rör njurar, men även andra organ transplanteras illegalt.

Även Världshandelsorganisationen WHO ser handel med organ som ett globalt problem. Interpol varnar också för ökad illegal handel med organ särskilt i Nord- och Västafrika. Bakom de illegala transplantationerna finns människohandel.

Enligt en rapport från en Tokyobaserad icke-statlig organisation framkom det i oktober 2022 att även ukrainska medborgare i allt högre grad är villiga att operera bort en njure till organtransplantation på grund av svåra ekonomiska livsvillkor, rapporterar Japan News. Ökningen registrerades mellan åren 2019 och 20201 och ses som en följd av coronapandemin.