Nyheter

Elly Schlein ny partiledare för Demokratiska partiet i Italien

Elly Schlein i mitten är det italienska Demokratiska partiets nya partiledare och landet oppositionsledare.

Elly Schlein heter det italienska socialdemokratiska Demokratiska partiets (PD) nya ledare. Hon är partiets första kvinna på posten och kommer leda oppositionen i Italien mot Giorgia Meloni och hennes ytterhögerregering.

Elly Schlein vann överraskande partiledarvalet söndagen den 26 februari. Fram till omröstningen hade motkandidaten Stefano Bonaccini störst stöd enligt all förhandsinformation.

Schlein blir därmed partiets första kvinna på partiledarposten.

Det Demokratiska partiet ledde den före detta regeringen, men sitter nu i opposition. Schlein kommer därmed att leda den nya vänsteroppositionen i landet.

Efter ett misslyckat val i september 2022 behöver partiet en ny ledare som kan tydliggöra partiets väg framåt och utgöra ett tydligt alternativ till den förda politiken.

Elly Schlein kommer troligtvis att styra partiet mer åt vänster. Hon är liberal i frågor som hbtqi-rättigheter och migration och lovade under tacktalet att ta itu med fattigdom, privatiseringar av hälso- och sjukvården, otrygga anställningar och klimatförändringarna. 

– Jag har fått mandat att förändra människor, metoder och visioner, sade Schlein efter segern.

Schlein lovade att hon och partiet ska ställa till problem för premiärministern Giorgia Meloni och hennes regering genom att utgöra en skarp opposition.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV