Evenemang

8:e mars broderi för gränslös kvinnokamp

ONSDAG 8 MARS, UPPSALA

Välkomna på broderiutställning 8 mars!
Utställningen är öppen för allmänheten mellan 11.00-21.00.

18.00 Börjar kvällens program, vi presenterar utställningen och bjuder på sång och annat kul!

Under eftermiddagen kommer det att finnas kaffe/te och fika att köpa.
Broderi har länge, även av en del feminister, betraktats som ”förspilld kvinnokraft”. Men kan broderi och textila uttryck även vara ett sätt att upproriskt uttrycka samhällskritik? Vi är en grupp feministiska brodöser från Uppsala med omnejd som börjat träffas för att uttrycka våra tankar och känslor kring livet och samhället genom textilier.

Utifrån förnimmelser av våra förmödrars och våra egna textila liv har vi under skratt skapat några textilier med feministiskt budskap. Dessa växte fram ur sorg och glädje i en värld där våra liv har påverkats av tillskrivna och självpåtagna klass, ras och könsidentiteter samt var i världen vi fötts och växt upp. Särskilt har vi inspirerats av den textila aktivistiska rörelsen i Latinamerika, där artivism, dvs. konstnärlig aktivism och inte minst broderi används för att uppmärksamma olika slags orättvisor.

Vi har inte bara skapat med nål och tråd, utan vi har även knutit ihop våra livstrådar och broderat ett mönster i regnbågsfärger. Tillsammans vill vi se vår utställning som del av en lång feministisk väg som består av historiska kollektiva processer och avgörande händelser, men också av vardagsmotstånd mot könsförtryck sammanflätat med motstånd mot klassklyftor, rasism, kolonialism och andra typer av förtryck som människor utsätts för.

Nu vill vi dela med oss av vår textila kollektiva glädje. Medvetna om att vi inte är broderivirtuoser, men modiga nog att ställa ut för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen, en dag som lanserades av de kvinnor som banade väg för de rättigheter vi själva nu åtnjuter. Men vi vill inte bara blicka bakåt, utan även uppmärksamma den pågående feministiska rättighetskampen som förs runt om i världen.

Tillsammans med er vill vi denna dag glädjas och skapa ett feministiskt kraftfält samt förnya våra löften om åtagandet att kämpa för rättigheter tills alla blir fria!

Utställningen är gjord i samarbete med föreningen Kreativa feminister, föreningen Colectiva Feminista en Suecia – Maíz och med stöd från studieförbundet Kulturen.

Den öppnar kl. 11:00 och är öppen hela dagen.
Kl. 18:00 samlas vi för musik, dans, presentation av våra verk och lite tilltugg.
Galleri Svärtan
Svartbäcksgatan 50H, Uppsala
Onsdag 8 mars
kl.11:00-21:00

8:e mars broderi för gränslös kvinnokamp
ONSDAG 8 MARS
KL. 11:00–21:00
Galleri Svärtan, Svartbacksgatan 50H
Evenemang av Alexandra D’Urso, Ivana Baljkas, Kreativa Feminister Uppsala m fl

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV