Evenemang

Fackeltåg 8 mars – Låt mig vara fri!

ONSDAG 8 MARS, UPPSALA

Den 8 mars på den internationella kvinnodagen arrangerar vi i Uppsala tjej- och transjour fackeltåg för trettonde året!

I år är temat ”Låt mig vara fri” – Uppsala tjej- och transjour i solidaritet med kvinnorna i Iran!

Vi på Uppsala tjej- och transjour har stött på hundratals historier från tjejer som blivit utsatta för systematiskt förtryck under sina liv. Förtryck kan yttra sig på flera olika sätt. Det kan bland annat vara socialt, ekonomiskt och strukturellt.

Friheten att själv få välja hur man ska leva sitt liv, att få vara fri, tycker vi ska vara en självklarhet. Vi ställer oss bakom och vill alliera oss med alla kvinnor som slåss för den rättigheten.

Under september 2022 mördades en 22-årig kvinna vid namn Mahsa Amini av iransk sedlighetspolis. Anledningen var att hennes huvudsjal inte täckte håret tillräckligt mycket. Hennes död blev en symbol för förtrycket mot kvinnor i landet och utlöste stora protestvågor. Med den egna säkerheten som insats kämpar iranska kvinnor i dagsläget för att få vara fria och leva på sina egna villkor – samtidigt som våldet mot demonstranter trappas upp. På grund av deras kamp har frågan om kvinnors rättigheter uppmärksammats runt om i världen.

Men vi tycker att det inte räcker att konstatera det pågående förtrycket utan att man behöver även ta ställning mot det. Den 8 mars på internationella kvinnodagen anordnar vi därför ett fackeltåg för att visa solidaritet för alla tjejer och kvinnor som försöker ta makten över sina liv! Så låt mig vara fri!
Vill du ta ställning tillsammans med oss? GÅ MED!

Praktiskt information:
17.30: Samling på Gamla Torget i Uppsala
18.00: Fackeltåget går genom centrala Uppsala för att avsluta vid på Gamla torget igen
Fackeltåget avslutas med sång av Uppsala feministkör samt eldshow av Aurora.
Facklor säljs på plats: 35 kr eller valfritt belopp över. Alla bidrag går oavkortat till jourens verksamhet (kontant betalning eller swish).
Alla är välkomna!

Tillgänglighet
Vi börjar och slutar på Gamla Torget.
Underlaget är plant, växlar mellan asfalt, kullersten och stenplattor. Vi kommer att gå på gångvägen samt i högra körfältet där inga upphöjda kanter finns. Vid korsningen Bangårdsgatan/Kungsängsgatan kan trottoarkanter undvikas vid sidorna av gångvägen. Underlaget kan variera beroende på väder, det kan vara isigt och halt på vissa ställen.

Talarna kommer att ha mikrofon och vi har en portabel ljudanläggning. Ljudstyrkan kan variera beroende på väder och var en står. I själva tåget kan ljudvolymen vara hög då vi kommer att ha megafoner och skrika slagord tillsammans.

Fråga gärna oss om ni undrar något specifikt kring tillgängligheten. Funktionärer kommer att finnas på plats före och under tåget, de har antingen reflexvästar med vår logga eller reflexband, så fråga dem om du undrar något på plats!

Fackeltåg 8 mars – Låt mig vara fri!
ONSDAG 8 MARS
KL. 17:30
Gamla Torget
Evenemang av Uppsala tjej- och transjour

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV