Evenemang

Internationell Kvinnovecka 5–9 mars

SÖNDAG 5–9 MARS, FRÖLUNDA

Kvinnlig solidaritet
Ojämlikhet, restriktioner och förtryck är fortfarande många kvinnors vardag. Därför har vi bjudit in internationella och göteborgsbaserade artister, författare, aktivister och organisationer den 5–9 mars. Välkommen till ett event med opera, experimentell elektronisk musik, författarföredrag och samtal!

PROGRAM
Val Giamo,  ”DIALOGUE” Insomnia Taxxi  & Cat Crazy Fish
Söndag 5 mars kl 16
Stora salen | Entré 110 kr
Köp din biljett här
eller kulturhusets biljettkassa, telefon: 031-366 27 25

Val Giamo är en kompositör, sångare och producent känd i den moderna klassiska världen, en snabbt växande musikgenre med välkända artister som Ólafur Arnalds eller Nils Frahm.
Hennes piano/cellomusik har släppts av skivbolaget Deutsche Grammophon/Universal Music Group, van Drumpt  Vals singel Jade var den # 2 mest streamade klassiska låten på Apple Music i USA, september 2020.
Val Giamo introducerades till musik i tidig ålder. Hon började spela piano vid fem års ålder. Hon utbildades, både akademiskt och i klassisk musik, vid musikskolan na PI Tchaikovsky. Från 2009 till 2013 tog Val privatlektioner från YN Chugunov, GE Minsker i Piano, Harmony and Theory of Music. 2013 gick hon onlinekursen i musikproduktion vid Berklee College of Music. Mångsidig utbildning och erfarenhet inom helt olika genrer från trip hop till pianomusik hjälper Val Giamo att skapa kompositioner som är helt personliga och samtidigt förståeliga och rörande för varje lyssnare.

”DIALOGUE” En experimentell interaktiv performance.
Ljudkonstnären Insomnia Taxxi är en av de mest innovativa musikskaparna från östra Europa.
Iryna Novikova är musikproducent, ljuddesigner och DJ under namnet Insomnia Taxxi. Hon är i den europeiska framkanten inom elektronisk experimentell musik, ursprungligen från en mörk popmusikalisk miljö. Idag går hon mot uppslukande multidisciplinär ljudkonst som fungerar i både klubbar, konstutrymmen, gallerier och museer.
Hon har uppträtt i en mängd olika lokaler i Sverige som Rikstolvan, Malmö Konsthall och Stora Teatern i Göteborg, samt klubbar och arenor i Europa. Insomnia Taxxi utforskar förhållandet mellan rörlig bild och ljud. De flesta av hennes föreställningar har spektakulära inslag av film och projektioner som ackompanjerar hennes uppsättningar, men exklusivt för just den här kvällen och projektet ”DIALOGUE” där Insomnia Taxxi som samtalspartner i en icke-verbal form av kommunikation mellan artist och i det här fallet bildkonstnären Cat Crazy Fish. Den mänsklig kommunikation är inte begränsad av en konventionell form, så på en vecka tillägnad firandet av solidaritet mellan kvinnor kommer två kvinnor – representanter för olika nationella språk, att kommunicera på konstens språk.

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia!
Föredrag med Hana Al-Khamri
Måndag 6 mars kl. 18.30
Entré 50 kr | Stora salen

Köp din biljett här
eller kulturhusets biljettkassa, telefon: 031-366 27 25

Den skrivande kvinnan har genom historien, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.

Hana Al-Khamri är uppväxt i Saudiarabien och inledde sin journalistiska bana på en tidningsredaktion med könssegregerade lokaler i staden Jeddah, där hon arbetade i fem år. Sedan 2011 bor hon i Sverige och är verksam som frilansskribent. Med utgångspunkt i sina personliga erfarenheter debuterade hon som författare hösten 2021 med en bok om de saudiska kvinnor som vågar trotsa samhällets strukturer för att arbeta med journalistik. Hana Al-Khamri var sommarpratare i P1 på Sveriges Radio 2022. Läs mer om Hana Al-Khamri: här: https://hanaalkhamri.com

500 dagars kamp – kvinnors situation i Afghanistan
Afghanska kvinnorättsaktivister & Svenska Afghanistankommittén
Onsdag 8 mars kl 18
Fri entré | Lilla salen  

Kvinnoaktivister från Afghanistan, som bor i Göteborg, berättar om kvinnors och flickors liv i Afghanistan efter Talibanernas maktövertagande. De kommer också att beskriva sitt arbete med att driva en online skola för flickor och kvinnor.

Den 15 augusti 2021 blev kvinnor och flickor i Afghanistan återigen instängda. Med film, foto, musik och berättelser görs deras röster hörda under detta föredrag med afghanska kvinnorättsaktivister och svenska Afghanistankommittén.

Det har nu gått 500 dagar sedan talibanernas maktövertagande. Kvinnors situation har under tiden blivit värre och värre. Skolor har stängt, universitet har förbjudit kvinnor och flickor, ekonomin har försämrats och fattigdomen har ökat.

Onsdag den 8 mars håller afghanska kvinnorättsaktivister ett föredrag om förtrycket och om utvecklingen under dessa 500 dagar. Även svenska Afghanistankommittén berättar om sitt arbete för ett mer jämställd Afghanistan.

Kvinna, sjung!
Negar Zarassi & Wulfson Quartet
Torsdag 9 mars kl 19
Stora salen | Entré 190 kr
Köp din biljett här
eller kulturhusets biljettkassa, telefon: 031-366 27 25

Den här kvällen bjuder Negar Zarassi och hennes musiker på en konsert som lyfter kvinnans roll i samhället, där rösterna från de modiga iranska kvinnorna får höras genom musiken. Repertoaren är varierad med allt från opera till folkmusik och musikal. Negar Zarassi är svensk-iransk sopran med kandidatexamen inom musik från både Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon anlitas ofta för konserter och olika musik- och teaterproduktioner över hela Sverige, hon har medverkat i flera stora TV-produktioner och var i höst bl.a engagerad som solist i ”Don Juan” på Göteborgs Stadsteater.Genom Persia’s got Talent 2019 fick hon stort globalt genomslag hos den persiska befolkningen och har sedan dess utvecklat sin egen mix av opera och pop på persiska. Med en bred och varierad repertoar har denna ”persiska Sarah Brightman” rört miljontals människor med sin vackra röst.

Internationell Kvinnovecka 5–9 mars
SÖNDAG 5 MAR–9 MAR
KL. 18:00
Frölunda Kulturhus
Evenemang av Frölunda Kulturhus
Frölunda Kulturhus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV