Evenemang

Internationella kvinnodagen med ABF Örebro

ONSDAG 8 MARS, ÖREBRO

Välkommen till ABF Örebro den 8 mars för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen!
Tillsammans med en rad olika organisationer och föreningar har vi ett brett program med intressanta föreläsningar, workshops och kulturinslag.

Vi ses i ABF:s lokaler på Fredsgatan 18 i centrala Örebro!
Alla föreläsningar i Taikon-salarna tolkas till svenskt teckenspråk.

Programpunkter:

Caféet:
ABF bjuder på kaffe från 16.00
Från 18.00 bjuder Vänsterpartiet på fika!
20.00-20.30: Efterhäng i caféet

Caféscenen:
16.45 – 17.00: Sång med Tantpatrullen
18.00-18.15: Musik med Komplexa klubben
Komplexa Klubben sitter inte på svaren. Vi vänder, vrider och river i det där som skaver. I vardagen. I relationer. I samhället. Vi landar i egenskrivna texter och melodier som rör sig mellan poesi och klarspråk. Så häng med oss, på krokiga vägar, med skavsår och solen i ögonen – såväl som i hällregn.
19.00-19.15 Johanna och Petter Kroon
Syskonen Kroon har i 11 år framfört vänster och kvinnokampssånger runt om i länet. Sångerna är hämtade från den svenska progg och vis-skatten och uppmanar till jämlikhet och solidaritet. På vår caféscen kommer de bjuda på sånger av Röda Bönor och från musikalen Jösses flickor och kanske även något egenskrivet.

Gisslénsalarna:
Gisslen 2:
16.15 – 17.00: Är du nöjd med din pension?
Föreläsning om pensionsfrågan med Tantpatrullen. Är du nöjd med din pension? Nej, tänkte det! Tantpatrullen i Stockholm kommer och förklarar och argumenterar.
18.15-19.00: Workshop och samtal med Lina Stenberg
Var med och diskutera hur vår jämställdhet påverkas av maktskiftet utifrån den tidigare föreläsningen 17.15-18.00.
Gisslen 1:
17.15-20.30: Seriebiblioteket – Kom och rita din alldeles egna jämlikhetskämpe! Det kan vara en suffragett, en icke-binär fotbollsspelare eller en gullig liten kanin. Eller något helt annat! Alla samlas till vårt gemensamma demonstrationståg som tågar fram – med plakat eller utan. Papper, färger, glitter, lim och saxar finns på plats så kom och skapa med oss en stund så gör vi ett litet konstverk tillsammans! Örebro bibliotek är på plats med Ulrika Linder, Ylva Nilsson och Nanna Petersson. Vi har med oss ett gäng serier och material för att rita själv.

Föreläsningar i Katarina Taikon:
16.15-17.00: ’’Varför går hon inte bara?’’
Välkomna på en föreläsning om våld i nära relationer. På föreläsningen kommer Josefine Dimberg Guldbrand, verksamhetschef på Kvinnohuset Örebro, att berätta om vilka varningssignaler som kan finnas när en person lever i en våldsam relation, om krafterna som försvårar ett uppbrott och hur man som vän eller anhörig kan vara ett stöd.

17.15 – 18.00: Vad vill Tidöregeringen med jämställdheten?
S-kvinnor och ABF anordnar en föreläsning och samtal med författaren och journalisten Lina Stenberg. Lina är krönikör i Fempers nyheter, har varit ledarskribent på Aftonbladet och Arbetet samt redaktör för antologin Det feministiska löftet.
18.15 – 19.00: Med lagen som verktyg mot sexuella trakasserier
En föreläsning med fokus på sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen och diskrimineringsgrunden kön med Elin och Caroline från Örebro Rättighetscenter.
19.15 – 20.00: Kvinna. Liv. Frihet.
Välkommen till ett panelsamtal med riksdagsledamot Nadja Awad, regionpolitiker Rolf Östman och den nya distriktsordföranden från Vänsterpartiet Örebro län.
Vi diskuterar den iranska regimens förtryck som har pågått i över 40 år och den protestvåg som startade i september 2022 efter att Jina Amini mördades. Vi samtalar också kring kurder och andra minoriteters utsatthet både där och här hemma i Sverige.

Internationella kvinnodagen hos ABF i ÖrebroI
ONSDAG 8 MARS
KL. 16:00–20:30

ABF Örebro län
Internationella kvinnodagen hos ABF i Örebro
Evenemang av ABF Örebro län