Evenemang

Invigning av KOCKOR – unga kvinnor i Norrlands skogar

Kockan Anna Modig vid Granbergskojan, Överkalix omkring 1950.

LÖRDAG 11 MARS-4 NOVEMBER, UMEÅ

Välkommen på invigning av vår nya utställning Kockor, baserad på boken med samma namn!

Visste du att på 1940-talet jobbade 6000 unga kvinnor i skogen som kockor? I utställningen möter du stora fotografier, berättelser, citat och dagboksanteckningar. Färg och form har skapats med inspiration från skogen och kockors liv. Följ med till en speciell tid i svensk historia som nu skildras med en ny blick.

PROGRAM
11.00 Museet öppnar – kika gärna runt i utställningen!
12.00 Vi inviger utställningen tillsammans med en av bokens författare Iréne Gustafson, utställningsprocent på Västerbottens museum.
12.30-13.15 Sara Lövestam – författare till romantriologin om Monika berättar om sin historiska research av serien där läsaren för följa med generationer bakåt i skogarna i norr. Mitt i myllret av berättelser finns en kocka som vi får höra mer om!
14.00 Visning av Kockor!

Under dagen bakar vi och bjuder på hastbullar och kaffe.
”Hastbullar bakades när man i all hast ville ha något gott till kaffet i kojan, utan att invänta en vetedeg som skulle jäsas i omgångar”
// ur boken Kockor – Skogsbrukets glömda hjältar.

Utställningen Kockor är producerad av Kvinnohistoriskt museum och är baserad på boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar av Iréne Gustafson, Amanda Löfdahl, Anna-Maria Rautio, Alexander Öbom och Lars Östlund. Boken är utgiven av SLU och Skog- och samemuseet i Lycksele.

Invigning av utställningen KOCKOR – unga kvinnor i norrlands skogar
LÖRDAG 11 MARS 2023 KL. 12:00–14:30
Kvinnohistoriskt museum
Evenemang av Kvinnohistoriskt museum