Nyheter

Ottarpriset till Inte din hora 

Saga Brodersen är ordförande för Inte din hora.

Föreningen Inte din hora – för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering – får Ottarpriset 2023. ”Genom nätverkets arbete och hashtagen #intedinhora har de effektivt brutit tystnaden och utmanat stigmat kring erfarenheter av kommersiell sexuell exploatering”, skriver tidningen Arbetaren, som står bakom priset, i sin motiveringen.

– Det här är en del av den feministiska kampen. 99 procent av förövarna är män och det här handlar om mäns förtryck och våld mot kvinnor och icke-män. Våra kroppar ska inte kunna köpas, säger Saga Brodersen, som gick med i nätverket för två och ett halvt år sedan, till tidningen Arbetaren.

Hon har, liksom de andra i nätverket, erfarenheter av kommersiell sexuell exploatering.

– Sedan inte din hora grundades har allt fler börjat inse att det inte är ett fritt val att prostituera sig. Allt fler har börjat förstå att det handlar om mäns våld av kvinnor, säger Brodersen.

Ottarpriset är en utmärkelse som är tänkt att årligen tilldelas en person eller grupp som i Elise Ottesen-Jensens anda varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa, i ett arbete som präglats av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner. Priset instiftades av Arbetaren år 2018. Pristagaren tilldelas 10 000 kronor. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV