Kommentar

”Vi kräver att flickan får upprättelse i Högsta domstolen”

Kvinnostrejk med samarrangörerna bakom fredagens snippademo mot snippadomen.

Under fredagen manifesterade återigen #kvinnostrejk i hela landet. I Stockholm tillsammans med en rad organisationer – mot snippadomen. Bland talarna fanns Ida Östensson, från Child10. Det här är hennes tal.

Kussimurran, fiffi, muttan, kissen, snufsan, pullan, där nere, slidan, mellan benen, framstjärt, musen, puppan, cissebullen, underlivet, vulvan, murran, smulan, blomman, hönan, springan, muffen, punanin, pidderåttan, pillan, apparaten, fittan, kisshålet, skrubbiluttan, hugget, puppiluran, tuvan, snäckan, vagina, noppan, snuttan, skruttan, framgump, snurran, sköte, muppan, tussan, och lilla duvan.

Det här är bara några av de namn som snippan kallades för innan flickans könsorgan fick ett lika självklart samlingsnamn som pojkarnas – snopp – varit sen urminnes tider.

Föreställ er följande scenario:
Förhörsledare: Okej. Kan du, flicka på 10 år, beskriva vad som hände?
– Han lyfte upp mig och förde in sitt finger långt upp i min vagina. Med vagina menar jag såklart som ordboken beskriver alltså _ I _ kvinnans – i detta fall- flickans, mitt, könsorgan. Alltså den ”kanal som förbinder de yttre könsorganen med livmodern”. Hans långfinger, för det är jag säker på att det var, var 8 centimeter långt inuti min vagina.

Hur tror ni att det hade tagits emot? Jag gissar att deras respons skulle vara ungefär såhär: Det är inte åldersadekvat för en 10-åring att använda dessa begrepp. Och hur kunde hon, upplyft ovanför mannens huvud, se och vara så säker på exakt vilket finger han använde? Och hur kunde hon veta exakt hur långt in mannens finger var? Och så vidare.

Detta fall visat att det inte går att göra rätt. För vi har ett rättssystem som inte är byggt för att ge barn en rättssäker prövning och som återkommande har extremt stora brister i bevisvärderingen av barns berättelser – och detta i hela processen – från att ett barn anmäler hela vägen upp till domstol.

Läs även Officiell backlash – det uttalade kriget mot kvinnor

Vi på Child10 jobbar mot människohandel och andra former av sexuell exploatering av barn. Visste ni att endast tolv procent av de barn som blir utsatta för betalda övergrepp uppger att de blivit bemötta som brottsoffer?

De flesta upplever tvärtom, när de är i kontakt med rättsväsendet och vården, att de blir bemötta som att det är dem som begått ett brott. Alla barn vet vad som menas med snippa. Men vi kan inte vänta tills dessa barn har vuxit upp och sitter på domarstolen.

Child10 kräver att flickan får upprättelse i HD och att Gunnar Strömmer möter och införliva våra krav – och det nu.

Ida Östensson, generalsekreterare för Child10, grundare av Fatta och Make Equal.

FOTO: Pia Laskar
FOTO: Pia Laskar