Krönika

”Hög tid att prata om mäns kompetens”

”Det är hög tid att vi börjar prata om mäns kompetens om samhället i allmänhet och om sexualbrott i synnerhet.” Maj Karlsson (V) om att snippa-fallet måste leda till förändring.

Jag är så fruktansvärt förbannad över det omtalade snippa-fallet. Över det vidriga övergrepp som den tioåriga flickan blivit utsatt för. Först blev hon utsatt för den vidrigaste av handlingar av en man, därefter av samhället. Det värsta är att det här händer tjejer och kvinnor hela tiden. Vi står alltför
ofta rättslösa mot förövare, i synnerhet när det gäller sexualbrott.

Först tänkte jag att det mesta redan var sagt när det kommer till det här fallet. Men med tanke på att ett så starkt myntat begrepp som snippa lyckats flyga över huvudet på domarna måste uppenbart kritiken fortsätta att framföras.

Det finns många saker i snippa-fallet som får mig att se fullständigt rött, eller faktiskt rent ut sagt kolsvart. Det första är självklart att ingen ska utsättas för sexuella övergrepp eller våldtäkt, särskilt inte barn. Det är utan tvekan den vidrigaste av handlingar. Ingen ska med sexuellt syfte komma i
närheten av någon del av våra barns kroppar. Aldrig.

Det är helt orimligt att ett barn ska utsättas först, enligt tingsrätten för en våldtäkt, sedan för ett nytt övergrepp av samhället. Att barnperspektivet dessutom verkar totalt bortblåst är ytterligare en förlust.

Det gör mig dessutom rosenrasande att vi behövde hitta på ett nytt begrepp för tjejers kön för att de mer ”vuxna” begreppen kändes för obekväma att använda för barn. Vilket gjorde att tjejers kön kunde beskrivas med diffusa begrepp som ” framstjärt”.

När väl begreppet snippa är så starkt vedertaget att varenda unge född efter 2000 använder det och varje vuxen som har den minsta kunskap om kroppens anatomi vet dess innebörd, ja vad händer då? Jo då används just det begreppet mot den tjej som vågat berätta om vad hon blivit utsatt för.
Just det här specifika fallet är osedvanligt magstarkt och har med all rätt väckt enorma reaktioner.

Det är helt orimligt att ett barn ska utsättas först, enligt tingsrätten för en våldtäkt, sedan för ett nytt övergrepp av samhället. Att barnperspektivet dessutom verkar totalt bortblåst är ytterligare en förlust. Det är inte ett rimligt krav att ett barn ska kunna uttrycka sig som en vuxen, barn måste få prata sitt eget språk och få ett bra bemötande från vuxenvärlden.

Enbart en mycket liten del av anmälda våldtäkt leder till åtal eller till fällande dom.

Men faktum är att det här fallet är toppen av ett enormt isberg. Just det här händer kvinnor i Sverige hela tiden. Enbart en mycket liten del av anmälda våldtäkt leder till åtal eller till fällande dom. Närmare bestämt resulterar endast 5 av 100 anmälda våldtäkter till en fällande dom.

Enligt det Brottsförebyggande rådet är de vanligaste orsakerna till att ärendena läggs ner otillräcklig bevisning (31 procent), utredningen väcker tvivel (20 procent).

Den här statistiken kommer i alla fall för mig i helt nytt ljus då uppenbarligen några äldre herrar som vägrar leva i samtiden kan börja leka ordlekar och ordboka sig fram för att väcka tvivel. Det är allt som krävs för att ett barn, som domstolen säger att de tror på, ändå får se sin förövare gå fri.

För mig är det helt solklart att vårt rättsväsende måste få betydligt bättre kunskap om mäns våld mot kvinnor och sexualbrott.

Nej jag är inte en politiker som uttalar mig om ett enskilt fall eller försöker påverka en domstol. Däremot är jag en politiker som ser ett rättsväsende som inte garanterar kvinnor och flickor det skydd de har rätt till. För mig är det helt solklart att vårt rättsväsende måste få betydligt bättre kunskap om mäns våld mot kvinnor och sexualbrott. Det finns ingen, som efter detta fall, kan anse att tjejer och kvinnor lever i rättssäkerhet.

Sist men inte minst anser jag att det är hög tid att vi börjar prata om mäns kompetens om samhället i allmänhet och om sexualbrott i synnerhet. Det är helt oacceptabelt att mäns spetsinkompetens används för att fria förövare.

Snippadomen måste leda till att vi förändrar de normer och företeelser
som gör att kvinnor och tjejer lever med ett rättsväsende som inte skyddar oss.

Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson Vänsterpartiet