Startsida - Nyheter

Krönika

Den öronbedövande tystnaden om abort hos EU:s högsta ansvariga

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

”Hur kan de, när vi talar om kvinnors rättigheter och människorättsförsvarare i Europa, inte säga ett ord om att en kvinna precis dömts i en europeisk domstol för medhjälp till abort?” Det frågar sig Malin Björk efter EU-parlamentets 8 mars-firande, som begränsade sig till en debatt.

Tisdagen den 14 mars 2023 dömdes den polska aborträttsaktivisten Justyna Wydrzyńska till åtta månaders samhällstjänst för att ha hjälpt en annan kvinna att få tillgång till abort. Det är första gången i modern tid som en människorättsaktivist i Europa åtalas och döms för medhjälp till abort. För sitt ”brott” riskerade Justyna upp till tre års fängelse.
 
Dagen efter att domen fallit ordnade jag och mitt tvärpolitiska aborträttsnätverk All of us en presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg där Justyna och en annan aktivist som åtalats för sitt aborträttsengagemang, Marta Lempart, fick komma till tals.

”Jag känner mig inte skyldig och jag kommer att fortsätta att strida för rätten till abort” sa Justyna då.  Marta Lempart framhöll att roten grunden i förföljelsen av aborträttsaktivister i Polen är landets dysfunktionella rättssystem: ”Jag uppmanar EU att agera mot Polens bristande rättsstat, det är grunden för attackerna mot aborträtten.”

”Alla svenskar röstade för att aborträtten skulle ingå bland rättigheterna, utom SD, som la ner sina röster.”

Samma dag i parlamentet hölls också först en debatt för att markera den internationella kvinnodagen (visserligen en vecka efter den 8 mars, men ändå) och sedan en debatt till försvar av människorättsaktivister runtom i Europa.

I mitt inlägg riktade jag in mig på den öronbedövande tystnaden från EU:s högsta ansvariga. Hur kan de, när vi talar om kvinnors rättigheter och människorättsförsvarare i Europa, inte säga ett ord om att en kvinna precis dömts i en europeisk domstol för medhjälp till abort?
 
När vi i EU-parlamentet sedan röstade om att stå upp för människorättsförsvarare hade högergruppen EPP (där Moderaterna och Kristdemokraterna sitter) och ECR (där det polska regeringspartiet PiS och Sverigedemokraterna ingår) lagt ändringsförslag för att kunna exkludera aborträtten från andra rättigheter som är värda att försvaras. Alla svenskar röstade för att aborträtten skulle ingå bland rättigheterna, utom SD, som la ner sina röster.
 
Justyna Wydrzyńska är aktiv i aktivistgruppen Abortion Dream Team som sedan 2016 stått upp för aborträtten och på olika sätt hjälpt polska kvinnor att utföra abort. Det Justyna fälldes för i tisdags var att hon hjälpt en kvinna, ”Aina”, att få tillgång till abortpiller. Aina utsattes för våld av sin man och när hon ville ta med sin treårige son för att göra abort i ett grannland, stoppades hon av honom. Det var också han som konfiskerade hennes abortpiller och ringde polisen.
 
Sedan den polska konstitutionsdomstolen gjorde den senaste inskränkningen i den polska abortlagen 2020 har sex kvinnor dött till följda av förbudet. En av dem var Izabela Sajbor. Hennes svägerska berättade i EU-parlamentet om hennes sista dagar. Izabela bar på ett allvarligt skadat foster, men läkarna vägrade abortera fostret. Izabela blev allt sjukare och hon visste att risken var stor att hon skulle drabbas av blodförgiftning och att hon i så fall inte skulle överleva. Hon visste också att hon riskerade att dö på grund av den polska regeringens politik. Bara något dygn senare dog hon, 30 år gammal.

”Det är helt klart så att när lagen är fel är det vår plikt att bryta mot den. I det här fallet handlar det om inget mindre än om kvinnors liv och död.”

Det polska abortförbudet är inte bara en dödlig attack på kvinnors rättigheter, det saknar också stöd hos stora delar av den polska befolkningen. I en färsk undersökning stöder 70 procent av de tillfrågade polackerna kvinnors rätt till abort. En annan undersökning visar att nästan hälften av de tillfrågade skulle göra samma sak som Justyna om de var i samma situation, och ännu fler av landets unga skulle göra som Justyna.
 
Som många människorättsförsvarare före henne så lovar Justyna att fortsätta bryta mot lagen tills lagen rättats till. Vi i vänstern kommer fortsätta stå upp i solidaritet med Justyna och alla andra aborträttshjältar.
 
Det är helt klart så att när lagen är fel är det vår plikt att bryta mot den. I det här fallet handlar det om inget mindre än om kvinnors liv och död.
 
Vi kan bara inte ha en ordning där kvinnor förnekas sin rätt att själva bestämma över sina egna kroppar. Inte i Europa 2023.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker.

Läs även: Starka fördömanden efter dom mot polsk kvinna som hjälpt kvinna utföra abort

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV