Nyheter

Abortförbud bakom kvinnas död i septisk chock i Polen

Protester utanför författningsdomstolen i Warszawa 6 november 2021.

Polska aktivister och medborgare tände ljus och demonstrerade för att uppmärksamma en 30-årig kvinnas död i septisk chock under den 22 graviditetsveckan. De ser dödsfallet som direkt orsakat av den mycket strikta abortlagstiftning som infördes i landet för ett år sedan.

Enligt uppgifter från det sjukhus i Pszczyna i södra Polen, där kvinnan vårdades gjorde läkarna och barnmorskorna vad de kunde för att rädda kvinnan och fostret. Alla medicinska beslut togs i enlighet med rådande lagstiftning i landet, menar sjukhusledningen.

Kvinnan dog av septisk chock. Och läkarna gjorde inte abort trots att fostret saknade fostervatten, informerar en advokat som representerar familjen, rapporterar den brittiska tidningen Guardian.

Aktivister menar att kvinnans död är ett direkt resultat av den mycket stränga abortlagstiftningen.

Massprotester i hela landet

Kvinnan som bara omnämns som Izabela dog i september, men hennes fall kom till allmänhetens kännedom först i fredags. Och väckte då ilska bland polackerna som lördagen den 6 november gick ut i massor på gatorna i flera stora och små städer runtom i landet.

– Det var enormt stor uppslutning, liknande dem i försvar för aborträtten år 2016, men med en annan atmosfär kännetecknad av sorg, moralchock och kokande ilska, säger Elżbieta Korolczuk sociolog och kvinnorättsaktivist som deltog på lördagens demonstrationer till Izabelas minne.

Innan den senaste lagskärpningen kunde kvinnor göra abort i tre typer av fall: om graviditeten berodde på ett brott som våldtäkt, om kvinnans liv var i fara, eller om fostret hade allvarliga fosterskador.

Demonstranterna lyste upp novembermörkret och porträtt av Izabela i protest mot Polens abortlagstiftning
Demonstranterna lyste upp novembermörkret och porträtt av Izabela i protest mot Polens abortlagstiftning. FOTO: Czarek Sokolowski AP/TT

Izabelas död inte unik

Författningsdomstolen, som kontrolleras av Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa, beslutade i oktober förra året att aborter på grund av medfödda missbildningar inte var konstitutionella. Det innebär att det i dag i princip råder totalförbud för abort i landet.

Enligt kvinnorättsaktivister har det lett till att läkare inväntar att gravt missbildade foster dör i livmodern snarare än att abortera. Vilket kan innebära stora risker för kvinnan.

Radosław Fogiel, talesperson för Polens styrande parti, sade i en kommentar till händelsen att om en kvinnas liv hotas så har hon enligt lag rätt att avsluta en pågående graviditet. Men att hans parti Lag och rättvisa inte hade någon tanke på att göra några ändringar i den nuvarande lagstiftningen.

Elżbieta Korolczuk säger att det som hände Izabela inte är ett unikt fall, och att gravida kvinnor har riskerat livet och dött på liknande sätt under flera år nu. Hon nämner Agata Lamczak, som även hon dog på grund av utebliven vård i ett livshotande tillstånd under en graviditet för cirka tio år sedan.

– Även innan författningsdomstolen uttalade sig förra året var abortlagstiftningen sträng. Det har hela tiden inneburit att läkare av rädsla för att inte bli uppfattade som medhjälpare till abort avvaktar länge innan de ingriper för att vårda och rädda kvinnan. Ofta hinner det uppstå livshotande situationer såsom inre blödningar. När de väl agerar är det ofta för sent. Izabela är tyvärr inte den första kvinnan som dör som en konsekvens av att man underlåter att agera.

Minst 34 000 kvinnor från Polen har genomfört en illegal abort eller sökt sig utomlands för att kunna få tillgång till abort sedan landet i princip totalförbjöd abort för ett år sedan.

Stort mörkertal

Enligt organisationen Abort utan gränser (AWB), som hjälper kvinnor att få tillgång till säkra aborter, har drygt tusen polska kvinnor sökt sig utomlands för abort under den 13:e till den 28:e graviditetsveckan under det senaste året. De har främst sökt sig till andra EU-länder.

AWB har dock sagt att den siffran troligtvis bara är en bråkdel av det egentliga antalet kvinnor som sökt abort under jorden eller utomlands sedan abortförbudet trädde i kraft för ett drygt år sedan. Kvinnorättsorganisationer har uppskattat att det snarare rör sig om mellan 80 000 och 200 000 kvinnor.

– De konservativa krafterna har alltid varit tydliga med att de vill se ett totalförbud och kringskära även de sista möjligheterna till abort. Det ändras inte av det som nu hänt, säger Elżbieta Korolczuk.

Däremot hoppas hon att uppmärksamheten kring det här fallet kan få liberala politiker i landet, som har stött den stränga abortlagstiftningen, att ändra inställning i frågan.

– Kanske kommer även äldre konservativa kvinnor överväga att ändra inställning när de ser vilka ödesdigra konsekvenser den här typen av politik får för kvinnor som skulle kunna vara deras egna döttrar och barnbarn, säger hon.

Läs även:

2021-10-19 | Solidaritet med Polens kvinnorättsaktivister

2021-10-12 | Vi ger inte upp om demokratin i Polen