Nyheter

Snippadomen överklagas 

Riksåklagare Petra Lundh har begärt att Högsta domstolen ska pröva fallet med den så kallade snippadomen.

Riksåklagaren överklagar ”snippadomen”, det vill säga den hovrättsdom i vilken en man friades för våldtäkt mot barn utifrån motiveringen att det var oklart vad flickan menade med ordet snippa.

– Efter att ha analyserat domen så har jag valt att överklaga eftersom jag menar att det begåtts flera rättegångsfel , säger riksåklagare Petra Lundh till SVT.

Tingsrätten dömde mannen för våldtäkt mot barn. Medan hovrätten i sin tur friade honom, eftersom det enligt hovrätten inte var bevisat att flickan berättat om en penetration.

Nu överklagas alltså domen till Högsta domstolen, bland annat med hänvisning till att barnkonventionen gäller när barn är brottsoffer.

– Hovrätten måste avhjälpa eventuella otydligheter och i det här fallet handlar det om ett brott mot en ung flicka och då gäller barnkonventionen vilket innebär att det ställs större krav på domstolen och att barnen ska bli lyssnade på, säger riksåklagare Petra Lundh till SVT.

Enligt riksåklagare Lundh finns det flera felaktigheter i hanteringen av ärendet i Hovrätten i Västra Sverige.

– I det här fallet så har jag överklagat och menar på att det begåtts rättegångsfel och det kan jag säga är ovanligt, säger hon. 

Lundh menar att mannen bör dömas, enligt åtalet, för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV