Nyheter

Transdisciplinär klitoris till Stockholm

Emergence kommer till Women in tech Sweden i Stockholm i veckan.

Imorgon startar konferensen Women in tech Sweden och i samband med det kommer också konstverket Emergence till Stockholm. Emergence är ett  hologram som för allra första gången visar klitoris i sin fulla omfattning i en kropp. Bakom konstverket står Tove Noorjahaan Dalenius, som arbetar transdisciplinärt i mötespunkten mellan konst, teknik och vetenskap.

Tove Noorjahaan Dalenius är en konstnär som arbetar inom konstformen holografi. Hon är också doktorand inom holografi i England. Med hjälp av en praktikbaserad forskningsmetodik arbetar Tove med transdisciplinärt utforskande som befinner sig i mötespunkten mellan konst, teknik och vetenskap.

Toves senaste konstverk, Emergence, är ett hologram som för allra första gången visar klitoris i sin fulla omfattning i en kropp. Konstverket har tidigare inte visats för en bredare publik, men i dag kommer det till Stockholm.

– Första gången som jag hörde talas om att klitoris var något annat än ”ärtan” i den övre delen av vulvan var 2008. Jag läste tidningen Ottar hemma hos en vän och jag minns att jag kände mig arg över att jag, som en fyrtioårig utbildad kvinna, aldrig hade hört talas om den här ”större strukturen” tidigare.

Sedan 2013, då Tove Noorjahaan Dalenius första gången såg en digital 3D-modell av klitoris i sin fulla form, har hon drömt om att göra ett hologram av organet i dess fulla omfattning. Hon berättar att de allra flesta hon har visat hologrammet för har blivit förvånade.

– Men självklart har jag också mött personer som känner till hur hela klitoris ”ser ut”. Jag har också upplevt att en del känt att de kanske borde känna till detta, och varit lite generade för att säga att de inte visste det, så det har kommit fram under samtal om verket. Detta gäller både kvinnor och män.

Emergence har skapats med den senaste holografiska tekniken och konstverket bygger på anatomisk magnetisk resonanstomografi (MR) för att ge en tredimensionell bild som visar den betydande omfattningen av klitoris i en kropp. Konstverket kombinerar ny vetenskap med drömsk futurism – en form av collage, som skapats genom att kombinera en digital utskrivbar 3D-modell av hela organet tillsammans med andra komponenter. Det baseras på vetenskaplig litteratur, av Tove och antisexismaktivisten Odile Fillod, samt på anatomiska modeller.

– När jag visat Odile Fillods 3D-utskrivna modell har jag också upplevt att individer inte självklart förstått hur det sitter i kroppen, alltså vilken del som är vad som kallas ollonet på svenska. På det sättet ger hologrammet en bättre förståelse och komplementerar Odiles modell, säger Tove.

Hon har också lagt till en NASA-bild av en stjärnkonstellation kring livmodern. Det tog tio år att utveckla metoderna till perfektion och för att förverkliga det slutliga verket samarbetade Tove med den franske experten inom holografi, Yves Gentet, som exponerade hologrammet på 15×20 cm och 17 cm djup i Z-axeln med den allra senaste tekniken.

 Tove Noorjahaan Dalenius hade länge drömt om att göra ett hologram av organet i sin hela anatomi, sedan hon för första gången såg en 3D-modell 2013
 Tove Noorjahaan Dalenius hade länge drömt om att göra ett hologram av organet i sin hela anatomi, sedan hon för första gången såg en 3D-modell 2013.

– Jag är fascinerad av den dolda historien bakom hela klitoris. Det fanns inte med i läroplanen när jag växte upp i Sverige. Även om det har varit känt för anatomer sedan mitten av artonhundratalet, så kom det inte med i läroböckerna. Jag har mött ett visst motstånd inom den akademiska världen mot att ta med ett verk på det här temat i min praktikbaserade konstforskning.

Tove Noorjahaan Dalenius har också fått stöd då hon insisterat på att stå fast vid idén.

– Jag har många gånger funderat på om jag verkligen vill att det här ska definiera mig inom mitt akademiska område, holografi. Men jag har känt att jag har varit tvungen att göra det, det är viktigt. Som kvinnor har vi rätt att äga kunskapen om våra egna kroppar genom vetenskapen och jag hoppas att det här konstverk kommer att stödja kvinnor i att förstå mer om sina egna kroppar.

– Jag har också samtalat med läkarstudenter som sagt att Helen O’Connells forskning inte finns med i grundutbildningarna ännu och att hologrammet vore bra för att förstå anatomin bättre. Men det är anekdotisk evidens, det vore spännande att forska vidare om, men är inte en direkt del av min egen forskning.

Nu är Tove Noorjahaan Dalenius dröm att hitta finansiering för en serie om fyra lite större konsthologram. Ett som visar och hyllar Helen O’Connells forskning, ett som visar och hyllar Odille Fillods kampanjer, ett som hyllar min väninna som hade Ottar hemma. Men jag är en doktorand som just lämnat in min avhandling, så jag måste hitta finansiering av idén för att kunna förverkliga den.

För den som vill titta på Emergence så är det Women in Tech i Stockholm som gäller:

– Som jag förstår det skall jag göra en mycket kort intervju på stora scenen på Women in Tech vid tio tiden, och sedan kommer Emergence att visas i ett separat rum på Stockholm Waterfront. Jag föreställer mig att jag kommer att vara med hologrammet större delen av dagen.

FAKTA/Emergence Emergence ställs ut för första gången i Sverige under Women in Tech Sweden-konferensen den 23 mars i Stockholm.
Emergence credits: Bulbo-clitoral organ model (in yellow) “Clitoris V2”: Odile Fillod & Philippe Cosentino Original image by NASA/ESA and Orsola De Marco (Macquarie University), 3D mapping by Tove N Dalenius Stock 3D anatomy model CHIMERA holographic exposure Yves Gentet Holography composition Tove N Dalenius Vetenskaplig litteratur av Tove N Dalenius och antisexismaktivisten Odile Fillod (Toves konst bygger på urologen Helen O’Connells forskning som Odile Fillod gjort tillgänglig för en bredare publik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV