Nyheter

Uganda kriminaliserar hbtq-identiteter

Uganda förbjuder personer att identifiera sig som hbtq.

Ugandas parlament har antagit en lag som kriminaliserar hbtq-personer. Lagen som antagits gör det olagligt att identifiera sig som hbtqi+ eller andra ”sexualiteter eller könsidentiteter som går emot de binära kategorierna manligt och kvinnligt”. Den som bryter mot lagen riskerar mångårigt fängelsestraff eller dödsstraff. 

I Uganda liksom i över 30 andra länder i Afrika är det sedan tidigare förbjudet att ingå samkönade partnerskap. Den som bryter mot lagen i Uganda riskerar livstids fängelse. Men den lag som Uganda nu har antagit ser ut att vara den första någonsin som helt förbjuder människor att identifiera sig som hbtq, enligt Human Rights Watch.

Innan lagen träder i kraft ska den undertecknas av president Yoweri Museveni. Han har ännu inte uttalat sig kring lagen, men har under många år motarbetat hbtq-personers rättigheter och spridit hat. Samtidigt har han velat tona ned frågan för att hålla sig väl med biståndsgivare och investerar från väst, rapporterar Al Jazeera.

Lagförslaget gör det också illegalt att ”främja” homosexualitet och ”anstifta” till samkönat sex.

Läs även: Hälsning från flyktingläger i Kenya

Lagen har föregåtts av hatretorik och hatpropaganda, inte minst på sociala medier.

– Personer i hbtq-communityn lever i rädsla, sade Frank Mugisha, chef för organisationen Sexual Minorities Uganda – en av de största hbtq-organisationerna i landet och vilken förbjöds förra året – till nyhetsbyrån AFP tidigare i mars i en kommentar till den nya lagen.

Human Rights Watch skriver i ett uttalande som överlämnats till parlamentet att den nya lagen ”kommer att innebär brott mot grundläggande mänskliga rättigheter som garanteras både i Ugandas konstitution och i internationella människorättsverktyg som Uganda är en del av”.

Relaterade artiklar:

Hbtq-aktivister prisas som människorättsförsvarare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV