Nyheter

Rätten dömer sexköpare till böter istället för fängelse

Örebro tingsrätt dömer sexköpare till böter när straffet borde vara fängelse.

En man som ertappades och erkände att han köpt sex av en kvinna i Örebro förra året dömdes till böter av Örebro tingsrätt. Detta trots att sexköp enligt ny lagstiftning ska leda till fängelsestraff alternativt villkorlig dom, rapporterar Ekot.

Åklagaren i målet säger till Ekot att han felaktigt utgått från den gamla straffskalan när han yrkade på ett straff på 50 dagsböter. Örebro tingsrätt kunde ha dömt till ett hårdare straff än det åklagaren yrkade på. Men det valde rätten att inte göra.

Enligt uppgifter till Ekot kommer åklagaren sannolikt att överklaga domen till hovrätten, efter att han uppmärksammats på misstaget.

– Det är viktigt att det slår igenom och kommer ut till alla som jobbar med den här frågan, säger Malin Roux Johansson från organisationen Real stars som arbetar mot sexhandel och trafficking, till Ekot.

Bötesstraffet för brottet köp av sexuell tjänst togs bort i augusti 2022. Syftet var att de som gör sig skyldiga till brottet ska få ett hårdare straff i form av fängelsedom eller villkorlig dom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV