Nyheter

Mexikanska får Per Anger-priset för kamp mot femicid

Kvinnorättsaktivisten Malú García Andrade från Mexiko får årets Per Anger-pris för sitt arbete mot femicid, mord på kvinnor för att de är just kvinnor.

Kvinnorättsaktivisten Malú García Andrade från Mexiko får årets Per Anger-pris för sitt arbete mot femicid, mord på kvinnor för att de är just kvinnor. Det är ett arbete som kräver stort mod och uthållighet i ett land där morden på kvinnor beskrivs som en epidemi och straffriheten för mord är mycket hög.

Per Anger-priset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati.

Människorättsaktivisten och juristen Malú García Andrade leder organisationen, Nuestras hijas de regreso a Casa, som stöttar familjer som drabbats av det dödliga och ofta brutala våldet mot kvinnor i sin närhet. I över 20 år har García Andrade stridit för att dessa mord ska utredas och förövarna straffas, något som alltför sällan sker.

– Familjerna behöver känna till sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars för att få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, säger Malú García Andrade till Amnesty International Sverige, i samband med tillkännagivandet av priset.

I Mexiko är våldet utbrett. Varje dag mördas tio kvinnor och flickor i genomsnitt, enligt Amnesty. Många av morden kategoriseras just som femicid.

Läs även: Mexikos mödrar kräver rättvisa för sina mördade döttrar

I februari 2001 mördades Malú García Andrades lillasyster. Under flera år kämpade familjen förgäves för upprättelse och García Andrade är idag en förgrundsgestalt i kampen mot femicid. Trots fara för sitt eget och familjens liv vägrar hon att vika undan.

När hotbilden mot Malú García Andrade var som allra störst gav Amnestyfonden henne ett akut stöd för att byta till ett säkrare boende.

– Att Malú García Andrade nu fått den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati bidrar förhoppningsvis till en positiv förändring för henne och alla som utsätts för och kämpar mot femicid i Mexiko. Amnesty fortsätter stå vid deras sida, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV