Nyheter

Högern vann rysarval i Finland

Petteri Orpo partiledare för Samlingspartiet kommer bli ny statsminister i Finland.

Högern segrade i valet i Finland. Det borgerliga Samlingspartiet vann valet i Finland när rösträkningen var avslutad. Det förblev en rysare in i det sista. Marginalerna mellan partierna är mycket små.

Samlingspartiet vann valet i Finland. Partiet fick 20,8 procent av rösterna, precis som de preliminära valresultaten visade efter att förhandsrösterna räknats.

Valets stora vinnare var högerpopulistiska och främlingsfientliga Sannfinländarna, som blev näst största parti med 20,1 procent av väljarna bakom sig.

Även Socialdemokraterna, med den avgående populära statsministern Sanna Marin, gjorde ett mycket starkt val och gick framåt. Det innebär att Socialdemokraterna har gjort en stark valspurt. Men det räckte inte hela vägen.

– För första gången på länge har ett statsministerparti lyckats öka väljarstödet. Det är en väldigt bra prestation, trots att vi inte kom först i mål, sa Sanna Marin under valkvällen.

Sanna Marin under valvakan i valet i Finland 2 april 2023
Sanna Marin under valvakan i valet i Finland 2 april 2023.

De tre politiker som fick flest röster i valet var tre kvinnor. Riika Purra Sannfinländarna, Sanna Marin Socialdemokraterna och Elina Valtonen från Samlingspartiet.

De stora förlorarna var de många småpartierna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och de Gröna. Deras ”katastrofala valresultat kan göra regeringsbygget svårt”, skriver Svenska Yle:s Magnus Swanljung i en valanalys.

Den som vinner valet får också statsministerposten enligt tradition i Finland. Nu väntas Samlingspartiets ledare Petteri Orpo träffa alla övriga partiledare för att se hur en möjlig koalitionsregering skulle kunna se ut.

Finland brukar alltid ha en majoritetsregering byggd på koalition.

Högerpopulistiska Sannfinländarna, systerparti till svenska Sverigedemokraterna, var ändå de stora vinnarna. Partiet har aldrig lyckats nå 20 procent tidigare och många ser partiledaren, Riikka Purra, som den avgörande faktorn. Hon omnämns i finsk media som en ”röstmagnet”, och fick flest röster av alla.

Riikka Purra som leder högerpopulistiska Sannfinländarna var den politiker som fick allra flest röster i valet
Riikka Purra som leder högerpopulistiska Sannfinländarna var den politiker som fick allra flest röster i valet. FOTO: Sergei Grits AP Photo/TT

Om Sannfinländarna kommer att ingå i den nya regeringen är dock osäkert.

40 procent av landets 4,5 miljoner väljare hade förtidsröstat. Det var rekordmånga väljare som hade valt den möjligheten. Valdeltagandet landade sedan på 71,9 procent, samma siffra som i förra valet 2019.

Ekonomin och statsfinanserna har stått i fokus under valkampanjen. Det är också den nya statsministern, Petteri Orpos, prioriterade fråga, nämligen att få ordning på ekonomin och statsskulden för att rädda välfärden, som han sade i en kommentar efter valsegern.

Jämställdhetspolitiken som varit progressiv och gått framåt under Marins regeringstid förväntas nu stagnera, kanske till och med gå bakåt.

Läs även:

Populär partiledare till val i högervindar i Finland

Finsk jämställdhetspolitik hotas vid regeringsskifte 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV