Krönika

Snart är ”homosexuella” högerns syndabockar också i Sverige

Lina Stenberg, skribent och författare.

Nu skruvar den reaktionära högern upp volymen i USA. På Donald Trumps uppstartsmöte i Texas i veckan hetsades det mot migranter, abort och ”homosexuella”. Lina Stenberg konstaterar att banden till svensk höger är täta – och att antalet ”folkfiender” blir allt fler.

I veckan höll Donald Trump sitt stora uppstartsmöte i Texas inför stora massor av anhängare. Och av allt chockerande okunnigt som expresidenten sa slogs det med hästlängder av sångaren Ted Nugent uttalande i mellanakten. 

I sitt tal som inte kan kallas annat än hatiskt, fördömde han ”mord på barn”, alltså aborter. Gränserna måste stängas. Och så det grövsta: ”Jag godkände inte några pengar till Ukraina till någon homosexuell ’weirdo’”.

Och nej, det var inte Donald Trump som sa det där om Ukrainas president Zelensky, där på uppstartsmötet inför den kommande presidentvalskampanjen. Men hur homosexualitet användes som okvädesord, det gjordes under hans vingar. Och det var Trumps publik som jublade. 

Är det här något som vi kan förvänta oss också i Sverige? Det är inte otänkbart.

Dessvärre är det här bara ännu ett exempel på en glidning som varit på gång ett tag, i USA och globalt. En utveckling där vunna segrar för minoriteters rättigheter nu backar.

För det är faktiskt något alldeles oerhört att vi 2023 har gått tillbaka så långt att ”homosexuell” återigen används som ett accepterat skällsord. 
Nej vi ligger lite efter här i Sverige. SD gör fortfarande mest gemensam sak med den nationalistiska högern i att misstänkliggöra invandrade. Det varnas för folkutbyte och det hetsas mot muslimer.

Och så är det transpersoner som är den senaste favoritgruppen att larma högljutt om. Allt för att sprida skräck om hur farliga de är, för samhället i stort men främst för barn och kvinnor. 

”Hur täta banden är mellan just amerikanskt och svenskt kulturkrig blir minst sagt tydligt här.”

För hur förvirrade blir inte barn när de inte vet om den där vuxna tanten kanske är en farbror? Och hur farligt är det inte för kvinnor om de när som helst kan attackeras av någon som verkar vara en kvinna men faktiskt har ett manligt könsorgan?

Hur täta banden är mellan just amerikanskt och svenskt kulturkrig blir minst sagt tydligt här. Precis som i föregångslandet till väster är det skrämselpropaganda om drag show-sagoläsning som är det stora diskussionsämnet. Det måste ju bara förbjudas!

Men det kanske allra mest obehagliga – och oroväckande – är att det inte bara är högern som hjälper till att driva på den här skräckpropagandan mot transpersoner. Det finns gott om vänstertyckare som är minst lika drivande. Senast var det Aftonbladets Åsa Lindenborg som oroar sig för att behöva duscha bredvid en kvinna med penis.

Det sorgliga är att när alla ropar efter vargen så är det lätt att glömma vad som egentligen står på spel. Att annars kloka människor slutar ställa sig frågan vem som tjänar på att ställa grupper mot grupper och att få de som avviker från normen att misstänkliggöras och stängas ute.

”I dag är det transpersoner som den reaktionär högern är alltmer överens om att skylla all världens ondska på.”

För när vi accepterar att de som är annorlunda kastas av bussen finns det inget som hindrar att ännu fler som inte passar in i den allt smalare normalmallen också puttas av i farten.

I dag är det transpersoner som den reaktionär högern är alltmer överens om att skylla all världens ondska på. Vilka grupper som ingår imorgon, jämte muslimer och invandrade, återstår att se. Men att de blir fler, folkets fiender, det är uppenbart.

Kanske är det snart lika accepterat att inkludera ”homosexuella” här, precis som på Trumps uppstartsmöte? Om inte vi som fortfarande tror på allas lika värde och som kan hålla flera tankar i huvudet kämpar emot, vill säga.

Lina Stenberg är skribent och författare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV