Nyheter

Kvinnor får för lite återhämtning på grund av tredje skiftet

FOTO: Hasse Holmberg/TT.

I en studie av anställda vid ett försäkringsbolag upptäckte de att kvinnor mellan 30 och 45 år saknade tillräcklig tid för att koppla av och återhämta sig.

Det är ingen hemlighet att kvinnor har varit ansvariga för en betydande del av hushållsarbetet och omvårdnad av barnen. 

Forskare har dock nyligen identifierat ett så kallat ”tredje skift”, som syftar på den tid kvinnor spenderar på att planera och organisera sina hemliv.

Denna extra arbetsbelastning stjäl tid från deras fritid och återhämtningstid. Samtidigt har arbete hemifrån minskat antalet pauser under arbetsdagen, vilket bara förvärrar problemet.

Begreppet myntades av forskare vid Högskolan Kristianstad, en av dem är Ulf Ericsson, professor i personal- och arbetslivsvetenskap.  

I en studie av anställda vid ett försäkringsbolag upptäckte de att kvinnor mellan 30 och 45 år saknade tillräcklig tid för att koppla av och återhämta sig. Till tidningen Vision berättar han om studien. 

– De beskrev att de levde jämställt och delade lika på matlagning och hämtning av barn. Men det var kvinnorna som organiserade hemmalivet och som höll schemat över aktiviteterna i huvudet, säger Ulf Ericsson.

Ericsson förklarar vidare att männens deltagande i det ”tredje skiftet” var minimalt och att kvinnor fick ofta vakna i gryningen för att hitta lite ensamtid, vilket ytterligare påverkade deras sömnmönster.

Han betonar behovet av öppna diskussioner om återhämtningstid både på arbetsplatsen och hemma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV