Nyheter

Iran installerar kameror för att identifiera kvinnor som inte bär slöja

Iranska kvinnor trotsar obligatoriska lag och protesterar genom att inte bära slöja i ett kommersiellt distrikt i norra Teheran.

Iranska myndigheter ska använda kameror på offentliga platser för att identifiera kvinnor som bryter mot landets hijablag, rapporterade den statligt anslutna nyhetsbyrån Tasnim.

Kvinnor i Iran riskerar arrestering för att de inte täcker sitt hår. Många har trotsat den obligatoriska klädkoden som en del av de omfattande protesterna som utlöstes förra året av Mahsa Aminis död i polisens förvar, en ung kurdisk kvinna som greps för att ha brutit mot hijabregeln.

Sedan Aminis död har ett växande antal kvinnor slängt sina slöjor, särskilt i större städer, trots risken för arrestering.

Myndigheterna visar dock inga tecken på att backa i frågan.

Kvinnor som inte skulle täcka håret kommer att enligt polisen få en ”varningsmeddelanden om konsekvenserna”, enligt Tasnim.

Lördagens polisuttalande beskrev slöjan som ”en av den iranska nationens civilisationsgrunder” och uppmanade företagare att upprätthålla reglerna genom ”flitiga inspektioner”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV