Krönika

”Vi har visst problem med rasism och diskriminering”

Antalet hatbrott ökar, terrordåden från terrorister med en högerextrem agenda blir fler och andelen svenskar som upplever rasism i vardagen är oacceptabel, skriver Carina Ohlsson (S) och menar därför att arbetet mot rasism och diskriminering kan och ska aldrig sluta.

Vi har visst problem med rasism och diskriminering i vårt land, det är SD ett bevis på.

Varje vecka möter jag dem i debatter, på möten och i förhandlingar. De som vill att det ska finnas ”vi” och ”dom”, högerextrema rasister, vars politik går ut på att göra skillnad på folk och folk. De som menar att om vi bara hade haft färre invandrare eller om man bara var lite mer ”svensk” hade samhällsproblemen varit utraderade. Samtidigt ser vi hur antalet hatbrott ökar, terrordåden från terrorister med en högerextrem agenda blir fler och andelen svenskar som upplever rasism i vardagen är oacceptabel.

Enligt SD, vars politik går ut på att ställa grupper mot varandra, finns det enligt dem i Sverige inga problem med att olika grupper ställs mot varandra.

I det här läget väljer Sverigedemokraterna att presentera nya politiska förslag som bygger på att ta bort Sveriges arbete med antidiskriminering och mot rasism. Anledningen? I Sverige har vi enligt dem inga problem med rasism.

Enligt SD, vars politik går ut på att ställa grupper mot varandra, finns det enligt dem i Sverige inga problem med att olika grupper ställs mot varandra. Det hade nästan varit komiskt om det var ett skämt av en politisk satiriker. Problemet är att det allt annat än ett skämt. Om diskriminering och rasism inte hade funnits i vårt land hade grogrunden för Sverigedemokraternas existens inte existerat.

Historien är på många sätt tillräckligt mörk som den är, det minsta vi kan göra är att lära oss av den och göra allt vi kan för att det inte ska återupprepas.

I EU-parlamentet möter jag ofta Sverigedemokraterna och deras partigrupp. När deras företrädare uttrycker att vissa folkgrupper är parasiter, att det sker import av våldtäktsmän eller att förföljelse av vissa grupper inte är ett problem, snarare att de får ”skylla sig själva” om de tillhör en viss grupp.

Antalet gånger som parlamentariker uttrycker främlingsfientlighet har jag sedan länge tappat räkningen på. Men det här gäller också våra svenska politiker. Sverigedemokraterna är ett parti som gång på gång får krishantera företrädare som uttrycker sig rasistiskt. Krishanteringen går kanske dock att ifrågasätta då många uttalanden kommer från några av dagens främsta partiföreträdare.

I Sverige upplever många rasism eller diskriminering utifrån sin etniska härkomst återkommande i vardagen.

Arbetet mot rasism och diskriminering kan och ska aldrig sluta. Det är precis som arbetet med demokrati, enda sättet att upprätthålla vunna segrar och utveckla kommande är att ständigt ha frågan på dagordningen.

I Sverige upplever många rasism eller diskriminering utifrån sin etniska härkomst återkommande i vardagen. Det rör sig både om kommentarer och pikar vid arbetsplatsens fikabord, på bussen eller i kommentarsfältet på sociala medier. Men det är också en strukturell diskriminering som återkommer vid arbetsgivarens sortering av jobbannonser, möjligheterna att få ett hyreskontrakt eller risken att utsättas för vålds- eller hatbrott. Vi vet att det här existerar och många politiker vill göra mer för att komma åt problemet, men långt ifrån alla.

För oss socialdemokrater är det självklart att stå upp för alla människors lika värde. Det ska inte spela någon roll vart du kommer ifrån, vilken religion du utövar (eller inte utövar) eller vilka kläder du har på dig. Du ska oavsett behandlas med respekt och ges jämlika och jämställda förutsättningar till att leva ett bra liv. Verkligheten ser dock inte ut så, men det om något borde vara en anledning till att inte sluta arbeta för det.

Utan främlingsfientlighet förstörs deras retorik och politiska vision. Låt oss därför krossa rasismen en gång för alla!

EU och EU:s medlemsstater behöver mer medmänsklighet, inte mindre. De högerextrema och deras retorik är på frammarsch, men vi kan inte låta deras retorik styra det fredsprojekt som EU faktiskt är.

I Sverige är jag numera inte bara orolig för de förslag som Sverigedemokraterna presenterar. Jag är också orolig för att dessa politiska förslag nu kan ingå i förhandlingar med regeringen. Politiker som lägger fram förslag om att ta bort arbetet mot rasism och antidiskriminering har kommit in i den politiska värmen. Att partiet med företrädare som uttrycker sig och beter sig rasistiskt inte vill ha ett arbete som förebygger rasism är inte förvånande. Utan främlingsfientlighet förstörs deras retorik och politiska vision. Låt oss därför krossa rasismen en gång för alla!

Carina Ohlsson (S), EU-parlamentariker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV