Nyheter

Kvinnors intresse för IT-utbildningar ökar kraftigt

Ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att allt fler kvinnor söker sig till yrkeshögskolans data och it-utbildningar. Under de senaste åtta åren har antalet behöriga kvinnliga sökande nästan fyrdubblats. 

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan är detta ett steg i rätt riktning, men det skulle kunna gå ännu snabbare.

Data och it-branschen i Sverige lider av kompetensbrist och enligt branschorganisationen Tech Sverige kan kompetensbristen mildras genom att fler kvinnor söker sig till techsektorn och stannar kvar.

Nu har SCB presenterat siffror som visar att intresset för data och it-utbildningar bland kvinnor ökat kraftigt.

De senaste siffrorna, som avser sökande 2022, visar att en tredjedel av de behöriga sökande till yrkeshögskolans data och it-utbildningar var kvinnor. Bara det senaste året har antalet behöriga sökande kvinnor ökat med 17 procent.

Jessica Sjönell, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan, menar att branschen ser ökad jämställdhet som en förutsättning för techsektorns tillväxt och tillväxt i samhället i stort.

– Det handlar både om att få fler talanger och perspektiv till företagen, och inte minst om att möta de utmaningar som exempelvis utvecklingen av AI för med sig, säger Jessica Sjönell i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV