Nyheter

Hälften av alla unga kvinnor mår dåligt över sin privatekonomi

FOTO: Gorm Kallestad/NTB/TT.

Mer än var tredje svensk har under det senaste året mått dåligt över sin privatekonomi. Mest lider unga kvinnor av oro över ekonomin, visar en färsk rapport från ICA Banken.

ICA Bankens senaste rapport, Pengakollen, visar att över 35 procent av svenskarna har mått dåligt över sin ekonomi under det senaste året.

En oroväckande trend är att nästan hälften av de unga personerna i åldersgruppen 18-29 år, främst unga kvinnor (60 procent) uppger att de mår dåligt över sin ekonomi. Motsvarande siffra för äldre (65–79 år) är 15 procent.

Resultatet visar att social press är en av orsakerna bland de yngre, där var femte person uppger att press från omgivningen har fått dem att må dåligt över sin ekonomi.

Rapporten visar också att två av fem personer som uppger att de mår dåligt över sin privatekonomi gör det på grund av det nuvarande saldot på kontot. 36 procent av de tillfrågade angav mediebevakningen som orsak till måendet.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på banken, konstaterar att oroliga tider och svajande ekonomi påverkar människors välmående.

– Självklart är det oroväckande att så många unga mått dåligt över sin ekonomiska situation. Resultatet visar att det framförallt hänger ihop med saldot på konto, men också med den sociala pressen som gör att man ibland spenderar trots att man egentligen inte har råd, säger Magnus Hjelmér i ett pressmeddelande. 

21 procent av de unga uppger i rapporten att de inte har tillräckligt med kunskap för att ta kloka ekonomiska beslut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV