Krönika

“Jag vill köpa uppehållstillstånd men det går inte”

Annika Hirvonen är gruppledare och riksdagsledamot för Miljlöpartiet.

”Svensk migrationsrätt utgår inte från barnkonventionens barnets bästa, därför behöver migrationslagarna ses över ur ett barnrättsperspektiv.”, det skriver Annika Hirvonen (MP) apropå att många barn som är födda och uppvuxna i Sverige saknar uppehållstillstånd och de rättigheter som följer med det.

“Jag vill köpa uppehållstillstånd men det går inte”, säger Murhaf Hamid, 12 år, som har blivit känd för hela svenska folket som barnet som sålt Majblommor för flera miljoner. Han är ett av många barn som är födda och uppvuxna i Sverige, men som saknar uppehållstillstånd, personnummer och alla de rättigheter som följer med det.
 
Mina barn drömmer om att få gå på Leos lekland och att äta godis till middag. De har lovat mig att vi alltid ska bo tillsammans. När rasisterna twittrar att vi ska “åka hem” vet jag att vi är trygga tillsammans här. Medborgarskapet. Det svenska passet. 
 
Jag har mött barn vars högsta önskan är ett personnummer så att de kan följa med på klassresan. Barn som är rädda för att utvisas till platser de aldrig besökt där det inte går att göra sig förstådd på svenska. Det är svårt att föreställa sig hur man förklarar för ett barn som är född och uppvuxen här, som inte känner till något annat hem än Sverige, att de inte har samma rätt att vara här som sina kompisar.

Vi i Miljöpartiet har gjort FN:s barnkonvention till svensk lag och lagen är tydlig – ALLA barn har samma rättigheter. Oavsett om de har uppehållstillstånd eller inte, om de lever gömda eller inte.

På andra sidan den stora vägen från oss bor tre barn som precis som Murhaf är födda och uppväxta i Sverige men de har fortfarande inte fått uppehållstillstånd. Nyligen fick de avslag på ännu en ansökan om uppehållstillstånd. Det äldsta barnet är 10 år gammalt. 
 
Vi i Miljöpartiet har gjort FN:s barnkonvention till svensk lag och lagen är tydlig – ALLA barn har samma rättigheter. Oavsett om de har uppehållstillstånd eller inte, om de lever gömda eller inte. Svensk migrationsrätt utgår inte från barnkonventionens barnets bästa. Migrationslagarna behöver ses över ur ett barnrättsperspektiv. 

Regeringen är just i färd med en “barnrättsöversyn”. Men den går ut på att ta ifrån barn så många rättigheter som man bara kan.

Regeringen är just i färd med en “barnrättsöversyn”. Men den går ut på att ta ifrån barn så många rättigheter som man bara kan. Tyvärr har Sverige inte anslutit sig till tredje tilläggsprotokollet så barn kan inte klaga till FN:s barnrättskommitté om Sverige inte lever upp till konventionen. 
 
Barn föds och växer upp här i Sverige utan att ha rätt till sitt födelseland. De får inte följa med klasskompisarna på klassresorna utomlands och högre studier kostar en förmögenhet.

Regeringen vill göra det ännu svårare för dessa barn att få stanna i Sverige genom att göra den humanitära skyddsgrunden i utlänningslagen så smal det bara går. “Ett nej ska vara ett nej” låter mantrat när SD dirigerar sin marionettregering. Barnets rättigheter offras för makten och rasisterna gör sig hemmastadda i finrummen. Det är fruktansvärt att se hur förtorendevalda tycker att det är okej att attackera ett barn med hatiska och rasistiska kommentarer online.

Det är inte längre någon skillnad på högerpartiernas och SD:s migrationspolitik – den är nu precis densamma.

Det är inte vanligt att se att statsministern ryter ifrån mot rasismen. Men det är svårt att inte må lite illa också vid tanken på att han samtidigt som han tar avstånd från hatet mot Murhaf fortsätter arbeta med lagar som kommer göra det svårare för barn i Murhafs situtation att få uppehållstillstånd och en trygghet i det land de är födda och uppvuxna i.

Det är inte längre någon skillnad på högerpartiernas och SD:s migrationspolitik – den är nu precis densamma. Och den går ut på att minimera Murhafs och andra asylsökandes rättigheter.
 
Vi i Miljöpartiet vill att barnkonventionen ska få fullt genomslag och att barns rättigheter ska stärkas. Så att deras drömmar kan få handla om godis och magiskt långa rutschkanor istället för grundläggande trygghet.

Annika Hirvonen är gruppledare och riksdagsledamot för Miljlöpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV