Evenemang

Poesisamtal om Anne Sexton med Jenny Tunedal

ONSDAG 10 MAJ, GÖTEBORG

Den amerikanska poeten Anne Sexton är ständigt aktuell. Det är något oerhört lockande med hennes poesi, det är som om dikterna kräver att bli få bli lästa, hon lyckas skapa den där äkthetskänslan som ibland kan stå i vägen för hennes verk.

Som person brottades hon med psykisk sjukdom och fick rådet av sin terapeut att pröva skriva poesi. Hon började komponera sonetter och kallade sig själv för bekännelsepoet. Hon skriver ogenerat om otrohet, droger, mens, abort, incest och onani, och hämtade inspiration från Bröderna Grimms sagor och Bibeln.

Hon hann med sju diktsamlingar innan hon tog sitt liv. Två av dem är översatta på svenska: Sanningen de döda vet (Ellerströms: 2014) av Niclas Nilsson och Jenny Tunedal och Leva eller dö (Ellerströms: 2017) av Niclas Nilsson.

Anne Sexton har kommit att inta en plats som en av de största bland 1900-talspoeterna. I USA är hon älskad av många, kanske en av de mest lästa och hon drog fulla hus vid sina poesiuppläsningar inte minst för sitt tilldragande scenframträdande.

Poeten och översättaren Jenny Tunedal samtalar om hennes poesi.
Fri entré, ingen föranmälan, Hörsalen

I samband med föreläsningen finns det möjlighet att teckna sig till en poesicirkel om Anne Sexton, som äger rum den 16 maj. Föranmälan till [email protected]

Poesisamtal om Anne Sexton med Jenny Tunedal
ONSDAG 10 MAJ
KL. 18:00
Göteborgs stadsbibliotek
Evenemang av Göteborgs stadsbibliotek

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV