Nyheter

Satsningar på barn och höjt underhållsstöd i skuggbudgetar

– Ensamstående mammor och deras barn ska inte vara samhällets krockkudde i den ekonomiska krisen, säger Annika Strandhäll ordförande S-kvinnor.

Socialdemokraterna presenterade på tisdagen sin skuggbudget för 2023. I den står barnen i fokus. Partiet föreslår en tillfällig höjning av barnbidraget och studiebidraget under sommarmånaderna samt höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar.

Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor är särskilt nöjd med det höjda underhållsstödet.

– Höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar är en viktig reform som S-kvinnor drivit, säger hon till Fempers nyheter och tillägger:

– Det skulle göra stor skillnad för de ensamstående mammor som just nu kämpar med att sätta mat på bordet till sig och sina barn.

Enligt Strandhäll är det ett träffsäkert förslag som handlar om att de som nu behöver sätta mat på bordet till sina barn, köpa blöjor och betala sin hyra ska kunna göra det.

– Vi vet att en växande andel ensamstående lagar ofullständiga maträtter på grund av de stigande priserna. Samtidigt har vi en regering som inte förstår, eller vill förstå, hur det ekonomiska läget nu slår hårt mot breda grupper i det här landet. Ensamstående mammor och deras barn ska inte vara samhällets krockkudde i den ekonomiska krisen, säger Annika Strandhäll ordförande S-kvinnor.

Underhållsstödet föreslås höjas med 500 kronor per månad från och med juli, fram till årsskiftet.

Vidare satsar partiet 700 miljoner kronor som via kommunerna ska gå till sommarlovsaktiviteter för barn och unga.

– Regeringen låter barnen betala krisen. För det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till mat och hyra eller kläder efter säsong. Det är barnen som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare. Så hanterar vi inte kriser i Sverige. Vi socialdemokrater sätter barnen i första rummet, säger Mikael Damberg i ett pressuttalande.

Även Vänsterpartiet presenterade sin skuggbudget på tisdagen. Partiet vill framför allt skjuta till pengar till vården och till kommuner och regioner. Förstärkningar av det offentliga är åtgärder som partiet menar inte spär på inflationen.

Vidare vill partiet tillfälligt höja barnbidraget och underhållsstödet till ensamstående. De satsar också på kollektivtrafiken och på att stärka a-kassan och täcka upp för karensdagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV