Krönika

Dragqueens och den fria konsten måltavla för SD

”Dragqueens som läser sagor är ett uttryck för den fria konsten. Just därför hatar Sverigedemokraterna det och använder målmedveten taktik, som inte bara bidrar till att misstänkliggöra och förvanska en underbar konstform, utan som också triggar  extremister att gå från ord till handling”, skriver Alice Bah Kuhnke.

Låt oss upprepa det självklara: Dragqueens som läser sagor är ett uttryck för den fria konsten, som kan utmana, inspirera och öppna inre dörrar till en värld utan begränsande normer och måsten.

Det är därför Sverigedemokraterna hatar att detta existerar.

Senast i lördags försvarade Åkesson sin partikollega, tillika Sveriges vice talman, Björn Söders uttalande om att föräldrar som skickar sina barn till sagostunder med dragqueens, borde utredas av socialtjänsten. Åkesson försvarar alltså att en sagostund med en dragshowartist skulle vara jämförbar med någon form av övergrepp som barn måste skyddas ifrån.

Med målet att nedmontera hbtqi-personers rättigheter och demokratiska friheter.

Det här är exakt samma vidriga taktik som används av såväl Putin i Ryssland som Orbán i Ungern. Med målet att nedmontera hbtqi-personers rättigheter och demokratiska friheter.

Det är en målmedveten taktik, som inte bara bidrar till att misstänkliggöra och förvanska en underbar konstform, utanmsom också triggar extremister att gå från ord till handling.

Runt om i Sverige har bibliotek som annonserat sagostunder med Dragqueens, mottagit hot och hat. På vissa platser har sagostunderna behövt ske online och säkerhetsvakter har hyrts in för att kunna garantera säkerheten för de barn som Sverigedemokraterna påstår sig vilja skydda.

Det är tydligt att hotet från extremhögern mot oskyldiga sagostunder inte är överdrivet.

Det är tydligt att hotet från extremhögern mot oskyldiga sagostunder inte är överdrivet. I USA har beväpnade män dykt upp inför sagostunder och genom våldsamma hot lyckats sätta stopp för barnen att höra sagor.

Många definierar det som sker som en del av ett pågående “kulturkrig” men låt oss komma ihåg att  det är ett sorts ”krig” som skördar liv. Trans- och homofobi både förstör liv och dödar människor.

För att skydda barn så kan man börja med att agera för de mest utsatta barnen i vårt samhälle. Enligt en studie från 2022 har en av fem unga hbtq-personer någon gång övervägt självmord. Det är fyra gånger så vanligt att unga hbtq-personer har självmordstankar jämfört med andra unga.

Så vill man, på riktigt, skydda barn, vore det en bra sak att göra allt man kan för att unga hbtq-personer ska orka leva och få det stöd de behöver.

Så vill man, på riktigt, skydda barn, vore det en bra sak att göra allt man kan för att unga hbtq-personer ska orka leva och få det stöd de behöver.
Vi måste visa alla barn att det finns flera sätt att vara människa på. Att de duger som de är och att vi älskar dem oavsett, och just för att de är den de är.

En sagostund med dragqueens är inte tillräckligt, men det är en pusselbit väl värd att kämpa för

Alice Bah Kuhnke (MP), europaparlamentariker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV