Evenemang

Kampen mot gruvnäringen i San Juan Sacatepéquez

SÖNDAG 7 MAJ, STOCKHOLM+ONLINE

I kommunen San Juan Sacatepéquez i Guatemala har invånarna länge protesterat mot de privata och statliga bolag som ockuperar marker i syfte av att utföra gruvnäring.

I kommunen bor urfolket Maya Kaqichikel som har påverkats särskilt av gruvnäringens konsekvenser. Ockupationen av mark har genomförts utan att ta hänsyn till urfolkets rättigheter, vilket som har skapat stora konflikter. Motståndare och aktivister mot gruvnäringen har fängslats.

Utsläpp, förorenade sjöar och floder och andra effekter på klimat och natur påverkar levnadsstandarden i området. Längst fram i protesterna står kvinnorna. Med risken om att bli fängslade fortsätter de kampen mot exploateringen av naturresurser.

I den korta dokumentärfilmen Kvinnorna Mot Gruvan hörs lokala kvinnor berätta om deras aktivism och organisering mot gruvnäringen. Efter filmen kommer ett panelsamtal hållas där vi diskuterar varför det är så viktigt att arbeta integrerat med klimaträttvisa och jämställdhet i utvecklingsarbete. Charlotte Franco, utlandspraktikant i Guatemala och skapare av filmen kommer även att finnas med på länk för att svara på frågor om filmen om kvinnorna i den.
Välkommen att delta!

Var: ForumCiv, Alsnögatan 7, Stockholm. Mötesrum Somalia.
När: 15:00
Inträde: Gratis
Filmen är cirka 10 minuter lång och kommer inte att streamas över Zoom.

KVINNORNA MOT GRUVAN – Kampen mot gruvnäringen i San Juan Sacatepéquez
SÖNDAG 7 MAJ
KL. 15:00
ForumCiv, Alsnögatan 7, Stockholm. Mötesrum Somalia.
Evenemang av Svalorna Latinamerika

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV