Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Trots det går det långsamt att öka vaccinationstäckningen.
Genom att erbjuda gratis HPV-vaccin till alla mellan 23 och 29 år, vill Karolinska Institutet tillsammans med Sveriges regioner utrota livmoderhalscancer i Sverige.
HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige och varje år utvecklar 550 kvinnor livmoderhalscancer, vilket är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år.
Målet är att uppnå befolkningsimmunitet för att utrota sjukdomen.
Enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare på Karolinska institutet, finns det goda chanser till utrotning i Sverige innan 2027 om vi lyckas uppnå befolkningsimmunitet.
Trots att vaccinet är gratis har endast en fjärdedel av målgruppen vaccinerat sig, vilket bromsar målet att uppnå befolkningsimmunitet.
− Jag hade hoppats att det skulle vara lite större efterfrågan när vi erbjuder det organiserat och gratis. Ungefär hälften av kvinnorna i målgruppen är inte särskilt motiverade, och vi har problem med att få tillräckligt många för att nå befolkningsimmuniteten, säger Joakim Dillner till TV4.
Enligt den globala vaccinsäkerhetskommittén hos WHO är HPV-vacciner säkra och risken för komplikationer efter vaccinering är låg.
LÄS ÄVEN: Smärta i underlivet kräver ökad kunskap i vården.
LÄS ÄVEN: #WAD: Sverige bör leda arbetet mot hiv.