Nyheter

Egyptisk influerare dömd för spridning av ”olämpligt innehåll”

År 2020 greps Salma Elshimy efter att ha tagit fotografier av sig själv i en forntida egyptisk klänning framför pyramiden i Djoser i det arkeologiska området Saqqara.

Den egyptiska modellen, influeraren och TikTokstjärnan Salma el-Shimy har dömts till två års fängelse för att ha filmat och spridit ”olämpligt innehåll”. Hon greps i början av april av polis när hon återvände till Egypten från Förenade arabemiraten.

Salma el-Shimy är en av flera egyptiska kvinnor som de senaste åren har gripits och ställts inför rätta för anklagelser om att ha spridit olämpligt innehåll på sociala medieplattformar. Det handlar om brott under landets cyberbrottslag från 2018, ofta för bilder av sig själva som de har spridit på sociala medier. Anklagelserna har sitt ursprung i en ”regressiv manlig chauvinism som inte kompromissar med kvinnor” enligt advokaten Hany Sameh.

Enligt henne är anklagelserna mot Salma el-Shimy vaga. Trots det dömdes hon alltså till två år fängelse av en domstol i Alexandria den 18 april.

Salma el-Shimy greps redan i november 2020 efter att ha postat bilder på sociala medier som myndigheterna ansåg stred mot den offentliga moralen. Hon hade då fotats vid den arkeologiska platsen Saqqara i kläder som ansågs vara för ”avslöjande”.

– Mitt mentala tillstånd är förstört på grund av fallet och trots det var jag säker på att jag skulle släppas för jag gjorde inget fel. Jag gav ut mina bilder på sociala medier, de baserades på liknande bilder jag har sett från artister tidigare, sade Salma el-Shamy till pressen efter att hon hade släppts i december 2020, rapporterar tidningen Mada Masr.

Lobna Darwish som jobbar med frågor kopplade till genus och mänskliga rättigheter vid the Egyptian Initiative for Personal Rights säger till Mada Masr att lagen sedan 2020 har använts mot kvinnor som kommer från en bakgrund som låginkomsttagare och som har valt att publicera bilder och annat material på sociala medier.

– Lagen säger inte nödvändigtvis vilka specifika handlingar som är kriminaliserade, säger Lobna Darwish som pekar på att det sedan 2020 finns ett mönster av liknande anklagelser.

Men vad Salma el-Shimy och andra kvinnor som har anklagats för liknande brott har gjort är oklart. Enligt Hany Shameh är lagen som används otydlig:

– Är detta värderingar av Egypten under 1960-talet, överklassfamiljers och hotellgästers värderingar eller är det salafisters värderingar?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV