Evenemang

Kvinna liv frihet på scen

21-25 MAJ, STOCKHOLM

En sensommardag anländer en kurdisk-iransk tjej, Mahsa Jina, med sin bror till Irans huvudstad, Teheran, för att besöka sin släkt. Hon åker T-banan in till stan, och när hon lämnar tåget grips hon av moralpoliser vid perrongen för att hon inte har täckt sitt hår ordentligt. Mahsa Jina misshandlas svårt av moralpoliserna och dör två dagar senare på sjukhus – den 16 september 2022.

Jinas brutala död blev startskottet på landsomfattande protester så väl inne i landet som utomlands och starten på den första kvinnliga revolutionen i världen. Revolutionen drivs av unga, moderna, utbildade kvinnor och män.
Islamiska regimen införde lagar som är extremt hårda mot kvinnor. Kvinnor räknas som mindre värda medborgare, de tvingas lyda den manliga makten och samhällsstrukturen.

Iranska regeringen är mot livet – att vara glad och skratta, dansa och lyssna på musik, att sjunga, att ha vackra kläder, att kramas och kyssas, att ÄLSKA…. I den islamiska regimens lagar finns ingen plats eller förståelse för mänskliga rättigheter, demokrati, rättvisa och frihet.

Kvinna Liv Frihet är en sann och högst aktuell berättelse om de modiga unga kvinnor och män som offrat sina liv för friheten – det är en berättelse om deras föräldrar, familjer och vänner. En berättelse om motstånd, våld och grymhet. En berättelse om hopp, hopp som en attityd och beslutsamhet, hopp som en livsstil att aldrig ge upp utan fortsätta kampen i flera generationer. Hoppet att drömma, som Martin Luther King sa i sitt tal ”I HAVE A DREAM”. Här är den drömmen om ett fritt land – drömmen om fritt Iran.

På scenen:
Beatrice Rase                              
Anna-Lill Widman 
Rasmus Wessman
Ebba Raab
Åke Hedbom
Marianne Hesser
Pernilla Bergmark
Soheila Bahramian                     

Av: Soheila Bahramian, Pernilla Bergmark och Beatrice Rase
Regi, scenografi, musik och film: Soheila Bahramian 
Koreografi: Beatrice Rase
Ljus: Josefin Kruse
Föreställningslängd: ca. 1 timme utan paus
Uppsättningen produceras av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.
Plats
Spelas på Teaterverket Svea – stora scen
Adress Sveavägen 114

Boka biljetter
Söndag 21 maj kl 19:00
Onsdag 24 maj kl 19:00
Torsdag 25 maj kl 19:00