Evenemang

Tal till nationen med Konstgruppen Ful blir utställning

TORSDAG 10 MAJ-20 AUG, SKÄRHOLMEN+ANGERED

“Hej!
Det här är ett brev skrivet till dig. Till oss.

Ett antinationalistiskt meddelande som handlar om konsten. Konsten som överskrider de nationella gränserna och beskriver de hemligaste drömmarna. Konsten som bygger vår kritik men också våra stunder av kärlek. Vi kallar detta ett brev för att konsten är minerad mark, anses vara farlig. Så det du nu läser är alltså bara ett brev. Från oss direkt till dig.”

Tal till nationen är ett antinationalistiskt rum om konstnärlig frihet. I den här utställningen visas censurerad konst och konst som kommenterar censur.

Rummet som gestaltats i form av ett brev om konstnärlig frihet rymmer nya verk och en pågående workshop där verk skapas under utställningsperioden.

I Tal till nationen visas också affischer från den censurerade utställningen All Set for Solidarity av SETTINGS och Konsthall C (curatorer Rebecca Vinthagen och Ulrika Flink). Utställningen som skulle ha visats på Sergels torg sommaren 2022 ställdes in dagar innan vernissage av stadsdelsdirektören på Norrmalm med argumentet att de inte ville uppfattas som “partipolitiska”.

Utan någon koppling till ett politiskt parti var utställningen ett konstnärligt undersökande kring hur valaffischer med medmänskligheten i fokus, kan manifesteras. Nu visas den censurerade utställningen som en del av Tal till nationen på FOLK.

Dessutom blir det invigning av verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson som under sommaren och hösten 2023 även kommer att visas på Konsthallen Blå stället i Angered, Diö Konsthall och Havremagasinet i Boden. Verket flyttar in på FOLK den 6 juni!

Medverkande konstnärer: Konstgruppen Ful, Parasto Backman, Yolanda Bohm Ramirez, Johanna Burai, Maryam Fanni, Lina Forsgren, Malin Holgersson, Sepidar Hosseini, Saadia Hussain, Björn Karlsson, Oivvio Polite och Moa Schulman.

Tal till nationen är ett projekt om konstnärlig frihet och yttrandefrihet av Konstgruppen Ful. Under 2022 gjordes föreställningen Tal till nationen tillsammans med musikern och kompositören Sara Parkman som under 2023 visas i en filmversion på biografer och konsthallar.

I projektet ingår också poddserien med samma namn där Fuls Nasim Aghili möter konstnärer som utsatts för censur eller hot och hat.

Konstgruppen Ful är Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair samt alla de samarbeten som sker mellan dess medlemmar och andra konstnärer intresserade av dekoloniala och queera praktiker.

Utställningsperiod: 11 maj – 20 augusti

Vernissage: 11 maj, 16–20
Övriga öppettider: onsdag– söndag, 12–16
Adress: FOLK i Skärholmens konstrum Ateljé SKHLM i Skärholmen centrum, Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company).

Program under vernissagen
17.00: Antinationalistisk tårtbjudning
18.30–19.30: Liveinspelning av Fuls antinationalistiska podcast Tal till nationen om konstnärlig frihet. Kvällens gäst Ulrika Flink, konstnärlig ledare för Konsthall C, berättar vad som hände förra sommaren då utställningen ALL SET FOR SOLIDARITY, som skulle visas på Sergels Torg, censurerades av stadsdelsdirektören på Norrmalm. Skälet att stoppa utställningen var att konstverken, som pratar om solidaritet, ansågs vara partipolitiska.

I Fuls antinationalistiska podd Tal till nationen hörs konstnärer som har erfarenhet av hat, hot och censur. Något som blir allt vanligare i Sverige i takt med att konservativa politiker struntar i armlängds avstånd och försöker stoppa konst och kultur som inte följer en nationalistisk logik. Tidigare avsnitt från podden kan hittas där poddar finns.

Samtalsledare och programledare: Nasim Aghili, konstnär, dramatiker och regissör.

19.30–20.00: Musikern och kompositören Sara Parkman bjuder på antinationalistisk musik! Sjung med i låten Så länge vi finns från föreställningen Tal till nationen där Sara Parkman också var körledare när föreställningen spelades på Ställbergs gruva sommaren 2022.
Mer information om Konstgruppen Fuls konstprojekt Tal till nationen.

Vernissage: Tal till nationen av Konstgruppen Ful
TORSDAG 10 MAJ
KL. 16:00–20:00
SKHLM
Evenemang av FOLK i Skärholmen och Ful

Tal till Nationen stöds av Postkodstiftelsen.
FOLKs utställningsprogram stöds av Kulturrådet och genomförs i samarbete med SKHLM Centrum och ABF Stockholm.

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.