Evenemang

Tal till nationen med Konstgruppen Ful blir utställning

TORSDAG 10 MAJ-20 AUG, SKÄRHOLMEN+ANGERED

“Hej!
Det här är ett brev skrivet till dig. Till oss.

Ett antinationalistiskt meddelande som handlar om konsten. Konsten som överskrider de nationella gränserna och beskriver de hemligaste drömmarna. Konsten som bygger vår kritik men också våra stunder av kärlek. Vi kallar detta ett brev för att konsten är minerad mark, anses vara farlig. Så det du nu läser är alltså bara ett brev. Från oss direkt till dig.”

Tal till nationen är ett antinationalistiskt rum om konstnärlig frihet. I den här utställningen visas censurerad konst och konst som kommenterar censur.

Rummet som gestaltats i form av ett brev om konstnärlig frihet rymmer nya verk och en pågående workshop där verk skapas under utställningsperioden.

I Tal till nationen visas också affischer från den censurerade utställningen All Set for Solidarity av SETTINGS och Konsthall C (curatorer Rebecca Vinthagen och Ulrika Flink). Utställningen som skulle ha visats på Sergels torg sommaren 2022 ställdes in dagar innan vernissage av stadsdelsdirektören på Norrmalm med argumentet att de inte ville uppfattas som “partipolitiska”.

Utan någon koppling till ett politiskt parti var utställningen ett konstnärligt undersökande kring hur valaffischer med medmänskligheten i fokus, kan manifesteras. Nu visas den censurerade utställningen som en del av Tal till nationen på FOLK.

Dessutom blir det invigning av verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson som under sommaren och hösten 2023 även kommer att visas på Konsthallen Blå stället i Angered, Diö Konsthall och Havremagasinet i Boden. Verket flyttar in på FOLK den 6 juni!

Medverkande konstnärer: Konstgruppen Ful, Parasto Backman, Yolanda Bohm Ramirez, Johanna Burai, Maryam Fanni, Lina Forsgren, Malin Holgersson, Sepidar Hosseini, Saadia Hussain, Björn Karlsson, Oivvio Polite och Moa Schulman.

Tal till nationen är ett projekt om konstnärlig frihet och yttrandefrihet av Konstgruppen Ful. Under 2022 gjordes föreställningen Tal till nationen tillsammans med musikern och kompositören Sara Parkman som under 2023 visas i en filmversion på biografer och konsthallar.

I projektet ingår också poddserien med samma namn där Fuls Nasim Aghili möter konstnärer som utsatts för censur eller hot och hat.

Konstgruppen Ful är Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair samt alla de samarbeten som sker mellan dess medlemmar och andra konstnärer intresserade av dekoloniala och queera praktiker.

Utställningsperiod: 11 maj – 20 augusti

Vernissage: 11 maj, 16–20
Övriga öppettider: onsdag– söndag, 12–16
Adress: FOLK i Skärholmens konstrum Ateljé SKHLM i Skärholmen centrum, Bredholmsgatan 4 (Bredvid Kjell & company).

Program under vernissagen
17.00: Antinationalistisk tårtbjudning
18.30–19.30: Liveinspelning av Fuls antinationalistiska podcast Tal till nationen om konstnärlig frihet. Kvällens gäst Ulrika Flink, konstnärlig ledare för Konsthall C, berättar vad som hände förra sommaren då utställningen ALL SET FOR SOLIDARITY, som skulle visas på Sergels Torg, censurerades av stadsdelsdirektören på Norrmalm. Skälet att stoppa utställningen var att konstverken, som pratar om solidaritet, ansågs vara partipolitiska.

I Fuls antinationalistiska podd Tal till nationen hörs konstnärer som har erfarenhet av hat, hot och censur. Något som blir allt vanligare i Sverige i takt med att konservativa politiker struntar i armlängds avstånd och försöker stoppa konst och kultur som inte följer en nationalistisk logik. Tidigare avsnitt från podden kan hittas där poddar finns.

Samtalsledare och programledare: Nasim Aghili, konstnär, dramatiker och regissör.

19.30–20.00: Musikern och kompositören Sara Parkman bjuder på antinationalistisk musik! Sjung med i låten Så länge vi finns från föreställningen Tal till nationen där Sara Parkman också var körledare när föreställningen spelades på Ställbergs gruva sommaren 2022.
Mer information om Konstgruppen Fuls konstprojekt Tal till nationen.

Vernissage: Tal till nationen av Konstgruppen Ful
TORSDAG 10 MAJ
KL. 16:00–20:00
SKHLM
Evenemang av FOLK i Skärholmen och Ful

Tal till Nationen stöds av Postkodstiftelsen.
FOLKs utställningsprogram stöds av Kulturrådet och genomförs i samarbete med SKHLM Centrum och ABF Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV