Nyheter

Dataspelsföretag tvingas betala för könsdiskriminering

FOTO: Jae C.

Fler än 1 500 medarbetare eller tidigare anställda på Riot Games och hundratals Activision-arbetare kompenseras för könsdiskriminering och trakasserier, rapporterar Axios.

Det hela började 2018 med ett grävreportage av journalisten Cecilia D’Anastasio, som avslöjade hur utbredd sexism och diskriminering var på spelföretaget Riot Games.

D’Anastasio som främst täcker spelindustrin, intervjuade ett tjugotal kvinnor som vittnade om en arbetsplats där kvinnor behandlas orättvist och sattes i underläge.

Reportaget fick ett stort genomslag och gav upphov till att anställda år 2018 stämde Riot Games för könsdiskriminering.

Riot Games gick i slutet av 2021 med på att betala en miljard kronor i förlikningspengar. Pengarna skulle betalas ut till kvinnor som för närvarande eller tidigare arbetat på Riot Games mellan november 2014 och december 2021.

Avslöjat det stora antalet arbetare som drabbats

Nyligen publicerade Axios detaljer kring uppgörelserna för Activision och Riot Games, som visar att fler än 1500 nuvarande eller tidigare anställda på Riot Games har fått betalningar.

Villkoren i Riots avtal krävde initiala betalningar på 25 000 till 50 000 kronor till kvinnor som arbetade för företaget, med ytterligare betalningar på upp till 400 000 kronor beroende på anställningsstatus och tjänstgöring.

Activision Blizzard är ett annat stort företag i dataspelsbranschen som har varit i rampljuset för liknande problem. 2021 tvingades Activision till en uppgörelse efter en stämningsansökan från Equal employment opportunity commission, USA:s motsvarighet till Diskrimineringsombudsmannen. 

Myndigheten kom efter två års utredning fram till att anställda utsattes för sexuella trakasserier och att företaget inte vidtog åtgärder trots att de var underrättade. 

Uppgörelsen innebar att en fond på 180 miljoner kronor upprättades för de kvinnor som drabbats av sexuella trakasserier, eller fått sluta på grund av graviditet.

FAKTA/Riot Games och Activision Blizzard

Riot Games är ett av världens största spelutvecklarföretag och ligger bland annat bakom spel so League of legends och Valorant.

Activision Blizzard har genom olika sammanslagningar, förvärv och framgångsrik spel som Call of Duty och World of Warcraft, vuxit till det största spelföretaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV