Nyheter

Fyra av tio förstföderskor upplever smärta vid samlag

38 procent av förstföderskor som deltog i studien uppger att de upplever smärta under samlag efter förlossning.

Trots att det har gått mer än ett år sedan förlossningen upplever många kvinnor forfarande smärta vid samlag visar en ny studie från Umeå universitet.

Sambandet mellan besvär i bäckenbotten, graden av förlossningsbristning och dess påverkan på livskvaliteten har varit föremål för studier av doktorand Malin Huber vid Institutionen för klinisk vetenskap, på Umeå universitet.

Studien fann att oavsett om kvinnorna fått en förlossningsskada eller inte och oavsett om de fött vaginalt eller med kejsarsnitt, uppger 38 procent att de upplever smärta under samlag. 

– Ett problem som visat sig i studierna är att eftersom besvär efter förlossningen är så vanliga, verkar många inom vården betrakta det som ett nästan normalt tillstånd och kvinnorna har därför svårt att få den hjälp de skulle behöva, säger Malin Huber, i ett pressmeddelande.  

I studien deltog 424 förstföderskor. Bland annat framkom det att sfinkterskada, en skada i ändtarmens ringmuskel efter förlossning, kan ha en betydande inverkan på livskvaliteten.

Kvinnorna vittnade om hur skadan påverkade deras relationer och sexualliv efter förlossningen. De berättade också om en utbredd tendens från vården att normalisera de svårigheter och kroppsliga besvär som de upplevde.

– En glad nyhet är att vi också fick ta del av vittnesmål om en otrolig läkningsförmåga hos kvinnor som drabbats av stora bristningar. Kroppen har en fantastisk förmåga att återhämta sig om man ser till att ge den lite hjälp på traven och tar besvären på allvar, säger Malin Huber.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV