Krönika

Högern går extremhögern till mötes

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

”Högerns samarbete med SD har inte “tämjt” extremhögern som vissa liberaler naivt nog hoppades. Istället har de här i EU-parlamentet tagit ut sina extrema svängar allt mer,” skriver Malin Björk, Europaparlamentariker (V).

Sverigedemokraterna, och därmed också samarbetspartierna i Tidölaget, har visat sin kvinnofientlighet igen. I förra veckan vägrade Sverigedemokraterna återigen, som enda svenska parti, att ställa sig bakom Istanbulkonventionen, Europarådets konvention för att bekämpa våld mot kvinnor.

Varje gång Sverigedemokraterna visar sin rasism, sitt kvinnohat och sin klimatförnekelse borde även Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hållas ansvariga. För det är dessa partier som bjudit in SD till makten och det är dessa partier som inte bryter samarbetet för något i hela världen.

Istället går utvecklingen åt helt fel håll. Högerns samarbete med SD har inte “tämjt” extremhögern som vissa liberaler naivt nog hoppades. Istället har de här i EU-parlamentet tagit ut sina extrema svängar allt mer.

Precis som hemma i Sverige låtsas de bara bry sig om kvinnors rättigheter för att sprida rasism mot muslimer eller invandrade.  EU-parlamentets debatt om Istanbulkonventionen härom veckan blev stundtals så obehaglig att jag och två andra ledamöter (liberalen Samria Rafaela och svenska S-ledamoten Evin Incir) anmälde tre av talarna till parlamentets talman Roberta Metsola för hets mot folkgrupp (“hate speech”).

En ledamot från Dansk folkeparti hävdade att kvinnomisshandel var något som kom med “massinvandring” och Islam. En annan ledamot från Berlusconis parti Forza Italia (och som ingår i samma partigrupp som M och KD) hävdade att kvinnomisshandel bara förekom bland migranter och “andra kulturer”.

Och istället för att tydligt ta avstånd från denna typ av retorik och politik går den traditionella högern krafterna i extremhögern till mötes med öppna armar.

Den tredje ledamoten, från polska regeringspartiet PiS, refererade till transkvinnor som “perversa män”. Det är osmakligt att se hur högerkonservativa och nationalisterna förpestar varje jämställdhetspolitisk debatt och använder vår feministiska kamp till att istället sprida hat, rasism, och homofobi.

Och istället för att tydligt ta avstånd från denna typ av retorik och politik går den traditionella högern krafterna i extremhögern till mötes med öppna armar.

I EU-parlamentet gör ledaren för partigruppen EPP (M och KD:s partigrupp alltså) försök att närma sig extremhögergrupperna ECR (där bland andra SD och polska regeringspartiet PiS ingår) och ID (där italienska Lega och franska Rassemblement National/Le Pen ingår). Kanske med syftet att bilda en gemensam grupp tillsammans, eller iallafall en allians inför EU-valet och tillsättandet av Kommissionärer.

En sådan allians skulle vara förödande för så många av oss, för kvinnors, flyktingars och hbtqi-personers rättigheter, för arbetare, —  ja, i slutändan förödande för allas våra rättigheter.

Inför förra veckans partiledardebatt i SVT skrev Magdalena Andersson en artikel på DN Debatt där hon varnade för hur snabbt nedmonteringen av demokratin kan gå när krafter som SD får härja fritt: Regeringen har redan sparkat myndighetschefer som SD inte tycker om. De planerar också att göra sig av med oönskade styrelseledamöter på landets universitet. De har också lagt förslag som uttryckligen syftar till att stoppa finansieringen till det största oppositionspartiet.

Samtidigt låter man SD-företrädare sprida sitt hat och sina påhopp på sociala medier.

Ungern är SD:s förebild. Och SD har gång på gång visat att de är ett parti med en tydlig plan.

Artikeln bemöttes med ett samordnat hån av regeringspartierna och deras hejarklack: Ha, löjligt att Andersson tror att Sverige snart kommer att vara som Ungern!

Men Anderssons varning är i allra högsta grad värd att tas på allvar. Ungern är SD:s förebild. Och SD har gång på gång visat att de är ett parti med en tydlig plan.

Om ett drygt år, den 9 juni 2024, är det EU-val. Då måste alla vi som på riktigt står upp för alla människors lika värde, för en klimatpolitik i linje med klimatforskningen och för en politik om ekonomisk rättvisa att mobilisera oss.

Vi måste visa att den väg som den svenska regeringen slagit in på kan och måste stoppas. Vi i vänstern måste bygga allianser med såväl de gröna och sossar som med riktiga liberaler och de anständiga högerpolitiker som faktiskt finns kvar där ute.

vi måste stoppa utvecklingen och visa på att det är vi i Vänstern och inte högern som har lösningar på de samhällsproblem vi har

Att stå upp för människors grundläggande rättigheter, för den akademiska friheten, för public service-medier borde vara bortom partipolitik. Det är grundvalar i en rättsstat.

Jag vet inte hur länge det skulle ta innan SD med hjälp av högern skulle kunna förvandla Sverige till något av sina föregångsländer Ungern eller Polen. Men jag vill inte veta. Jag vet bara att vi måste stoppa utvecklingen och visa på att det är vi i Vänstern och inte högern som har lösningar på de samhällsproblem vi har.

Malin Björk, EU-parlamentariker (V)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV