Nyheter

Sverige långt ifrån bäst i Norden på hbtqi-rättigheter

Malin Björk, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet.

Sverige är näst sämst i Norden på att garantera hbtqi-personers rättigheter. Det framkommer i årets europeiska kartläggning av hbtqi-rättigheter gjord av paraplyorganisationen ILGA Europe.

– Det är lite oroväckande. Sverige kan bättre än så, säger Malin Björk, Vänsterpartiets talesperson i hbtqi-frågor och vice ordförande i EU-parlamentets hbtqi-grupp.

Sverige hamnar på delad sjätteplats av 49 länder som ingår i det årliga regnbågsindexet.

Spanien är ett av de länder som klättrat mest, sex placeringar, och rankas nu som nummer tre. Det beror bland annat på att landets regering har gjort det lättare att ändra juridiskt kön.

En övergripande trend är att trots att hbtqi-rättigheter generellt stärkts så har också attackerna mot hbtqi-rättigheter ökat på andra håll, enligt ILGA. Det är något som också Malin Björk märkt av.

– I mitt arbete ser jag hur hbtqi-rättigheter görs till ett slagträ som används av högernationalister och högerkonservativa, säger hon.

Björk tycker dock att det känns bra att utvecklingen ändå går framåt. Men klimatet har hårdnat och vi måste se till att utvecklingen i länder som Ungern och Polen inte sprider sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV